Managerul CEO: Vor fi disponibilizaţi 3.000 de angajaţi. Veniturile salariaţilor vor fi reduse cu 2,7%

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat miercuri, după o întâlnire cu sindicatele din minerit şi energie, dar şi cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, că veniturile medii brute ale salariaţilor companiei vor scădea cu doar 2,7% şi nu cu 20% aşa cum a fost anunţat iniţial de liderii sindicali, acest lucru fiind posibil în urma creşterii numărului de persoane care urmează să fie disponibilizate, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 11 feb. 2015, 14:43
Managerul CEO: Vor fi disponibilizaţi 3.000 de angajaţi. Veniturile salariaţilor vor fi reduse cu 2,7%

Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, creşterea numărului angajaţilor care vor pleca din companie de la 2.000 la 3.000 de persoane a creat sursa financiară pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din 2014. El a subliniat însă că programul de restructurări nu trebuie să afecteze în niciun fel producţia de cărbune a companiei.

‘Presa a preluat greşit informaţii de la o zonă sindicală, pentru că prin acordul la care am ajuns în urmă cu câteva zile, ca numărul salariaţilor care pleacă din Companie să crească de la 2.000 la 3.000, s-a creat sursă pentru ca veniturile medii brute pe cap de salariat să scadă doar cu 2,7%. În momentul în care a apărut în discuţie această posibilitate şi pare a fi acceptată de către partea sindicală, acea mie de oameni în plus care pleacă cu venituri de însoţire creează sursă pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din anul 2014. Veniturile vor scădea de la un brut de 3.618 lei la 3.527 de lei. Rămân aceleaşi venituri, similare celor din anul 2014, inclusiv acele prime, sporuri, tot ce a fost înainte, dacă se va întâmpla acel program de restructurare, adică de scădere a numărului de salariaţi cu 3.000 de oameni. Şi, să ne înţelegem, producţia trebuie să rămână aceeaşi. Adică nu scădem şi producţia, nici cantitatea de cărbune, nici cantitatea de energie. Deci 3.000 de oameni pleacă, dar creşte productivitatea în aşa fel încât să putem să asigurăm aceste venituri’, a spus Laurenţiu Ciurel.

El a menţionat că prin plecarea celor 3.000 de persoane se vor economisi circa 50 de milioane de lei, iar fondul de salarii va putea creşte de la 650 de milioane de lei până la 700 de milioane de lei.

Acesta a mai adăugat că persoanele care urmează să plece provin din mai multe subunităţi ale Complexului, selecţia fiind făcută în baza unei înţelegeri cu sindicatele. Mare parte din cei care vor fi disponibilizaţi sunt în apropierea vârstei de pensionare.

‘Cifra de 3.000 a venit în urmă cu trei zile. Înainte era vorba despre 2.000 de persoane, 1.000 cu 1.000. Diferenţa aceea de o mie a creat premisele pentru ca veniturile să rămână la nivelul celor de anul trecut. Pe ultima mie de persoane nu au încă bugetul; ieri voiam să îl prezint, când negocierile s-au întrerupt. Această mie de oameni provine de peste tot, selecţia făcându-se pe baza unei înţelegeri cu sindicatele. 1.080 sau 1.090 vor pleca cu transfer. Pe data de 26 sper să avem o şedinţă AGA cu aprobare şi pe 28 sper să fie ultima zi în Complex a Carierei Berbeşti. Afară de aceasta, cei 250 de angajaţi de la Brăila şi urmaţi de încă 450 de la restul carierelor şi termocentralelor din Gorj, vor pleca cu venituri de însoţire. Am făcut demersurile necesare pentru ca ei să fie prinşi pe OG 36, care înseamnă 1.700 de lei pe o perioadă de aproape 2 ani. Aceştia sunt în general oameni care mai au foarte puţin sau sunt în apropierea vârstei de pensionare. În afară de asta, avem şi un fond în buget, dar nu este foarte spectaculos de mare; avem nişte bani prinşi pentru salarii compensatorii, însă există premisele şi posibilitatea să se ia şomaj şi venituri de însoţire până la atingerea vârstei de pensionare’, a mai afirmat Laurenţiu Ciurel.

Săptămâna trecută, peste cinci mii de angajaţi ai CEO, membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie şi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate, au protestat timp de o oră şi jumătate în centrul municipiului Târgu-Jiu în semn de nemulţumire faţă de măsurile anunţate de conducerea CEO privind reducerea veniturilor personalului, ameninţând cu declanşarea grevei generale în situaţia în care cele două părţi nu vor ajunge la un consens.

Primăria Târgu-Jiu a aprobat organizarea unui nou protest de amploare pentru data de 12 februarie în faţa sediului Diviziei Miniere a CEO.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...