1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

News

Mănăstireanu: ANSVSA are nevoie de 230 de milioane de lei, în 2014, pentru implementarea programului strategic

Programul național strategic implementat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor /ANSVSA/ are nevoie, în 2014, de o susținere financiară de la bugetul de stat de cel puțin 230 de milioane de lei, suma alocată în acest an fiind de numai 175 de milioane de lei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu.

17 oct, 2013 | Agerpres

"Nevoile Autorității, în primul rând, pentru acest program strategic sunt de cel puțin 230 de milioane de lei, bani pe care îi folosim pentru supravegherea sănătății animalelor, pentru plata medicilor veterinari concesionari care sunt în contract cu ANSVSA, dar și pentru siguranța alimentară a populației. Practic, păstrând sănătatea animalelor, orice produs provenit de la animale sănătoase se transformă într-un aliment. Noi, prin programul strategic, asigurăm populația că punem pe piața din România, dar și pe piața comunitară, produse sigure pentru consum. De asemenea, toate exporturile în piața comună și pe piața țărilor terțe au nevoie de susținere financiară", a precizat Mănăstireanu.

Acesta a subliniat că bugetul total al Autorității este dimensionat la 600 de milioane de lei în 2014, însă, pentru implementarea programului strategic, suma necesară ar fi de 230 — 240 de milioane de lei.

"Noi ne-am proiectat în buget, pe anul viitor, o sumă minimă, undeva la 210 milioane lei, o sumă cu care am putea să încheiem aproape tot anul viitor pe programul național strategic, dar dacă ar fi să vorbim de nevoia reală a Autorității, aceasta este undeva la 230—240 milioane lei, iar bugetul total din subvenția de la stat este dimensionat la 600 de milioane de lei. Încercăm să obținem acești bani argumentând că, în ultimul an, strategia Autorității s-a schimbat foarte mult pentru că vorbim de strategia Guvernului de a deschide piața agroalimentară din România către țări terțe, cea mai importantă fiind China, dar și Turcia și țările arabe. De asemenea, foarte important este exportul de carne de porc în spațiul comunitar", a explicat șeful ANSVSA.

ANSVSA susține în aceste zile, printr-un document transmis Comisiilor de specialitate din Parlament, necesitatea suplimentării bugetului ANSVSA pentru anul în curs, dar și pentru anul 2014.

Efortul financiar realizat de ANSVSA, în ultimii 10 ani, pentru obținerea acordului de a comercializa în Europa carne de porc din fermele comerciale de pe întreg teritoriul țării se ridică la 10 milioane de euro, însă România trebuie să demonstreze că poate asigura condițiile și cerințele sanitar veterinare necesare.

De asemenea, România a primit miercuri de la OIE confirmarea că va putea exporta din 19 județe bovine, ovine și caprine vii în Europa, Israel, țările arabe și Turcia, însă aceste exporturi se pot realiza numai dacă România asigură toate condițiile sanitare veterinare impuse de reglementările internaționale și europene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO