România ar putea începe, încă din acest an, exporturile de carne de porc în China

România ar putea începe încă din acest an exporturile de carne şi produse din carne de porc, dar şi de bovine vii în China, iar memorandumul care va parafa acest lucru va fi semnat vineri de serviciile veterinare din cele două ţări, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 13:28
România ar putea începe, încă din acest an, exporturile de carne de porc în China

„Joi, va veni la Bucureşti o delegaţie chineză condusă de Xiang Yuzhang, inspector general în cadrul Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ) pentru semnarea memorandumului general privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor, care va sta la baza demarării exporturilor de carne de porc, produse din carne de porc, bovine vii şi material seminal, iar în viitorul apropiat lapte şi produse din lapte (…) Eu consider că se doreşte începerea schimburilor comerciale cu China, încă din acest an, pentru că s-au întâmplat foarte repede nişte evenimente”, a precizat Vladimir Mănăstireanu.

Acesta a arătat că specialiştii chinezi au efectuat deja două vizite de audit în România, în perioada 22-31 iulie 3013, aceştia considerând că sistemul veterinar din România răspunde foarte bine cerinţelor de export impuse de partea chineză.

„Am avut, în perioada 22-31 iulie 2013, în România, două echipe de specialişti din China, una pe porc şi una pe vită şi concluziile lor au arătat că serviciile veterinare româneşti sunt foarte bine organizate, inclusiv sistemul nostru de identificare a animalelor implementat din 2009 şi sistemul integrat pentru managementul probelor în laborator (LIMS ). Au şi văzut şi Laboratorul Naţional de Referinţă şi au concluzionat că sistemul veterinar din România răspunde foarte bine cerinţelor sanitar veterinare pentru exportul în China”, a adăugat şeful ANSVSA.

Pentru firmele româneşti din industria alimentară dar şi pentru crescătorii de animale semnarea acestui memorandum reprezintă nu numai accesul pe o piaţă cu două miliarde de locuitori, ci şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.

„Pentru România înseamnă foarte mult pentru că îi ajutăm pe agenţii economic interesaţi să intre pe o piaţă ale cărei cerinţe de animale vii şi produse de origine animală sunt foarte mari, ţinând cont de faptul că populaţia Chinei este de două miliarde de locuitori, iar necesarul de materie primă pentru hrana populaţiei este foarte mare. Din discuţiile avute cu colegii din China ei au în jur de 540 de milioane de porci, adică un porc la patru chinezi şi cu toate aceste necesarul este mult mai mare. Ei s-au orientat către România pentru că este ţară indemnă la boli care evoluează în alte state membre UE şi pentru că noi reuşim să menţinem acest statut prin Programul Naţional Strategic de supraveghere a sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor şi am fost aleşi ca ţară de import. Intrarea în China reprezintă o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe”, a mai subliniat Mănăstireanu.

În prezent, România este prezentă în alte ţări terţe cu tăuraşi vii, respectiv în Israel, iar în China cu subproduse animale precum capete şi picioare de pasăre, râturi şi urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi.

„O parte din ţările arabe şi-au exprimat deja intenţia de a începe discuţiile pe armonizarea certificatelor sanitar-veterinare, iar Algeria este foarte interesată de importul de miere din România. De asemenea, sunt interesate şi Hong Kong şi Vietnam. Părerea mea este că pentru România deschiderea către ţările terţe este foarte importantă, la fel şi comerţul intracomunitar, numai că această piaţă este deja foarte aglomerată cu astfel de produse. Pentru noi, ca stat, este importantă deschiderea către ţările terţe. Practic, toate firmele şi fermele mari din România sunt interesate să exporte în China. Orice firmă care doreşte să facă acest lucru se înscrie pe listă şi este auditată de partea chineză şi dacă respectă fluxului tehnologic o va putea face”, a adăugat Mănăstireanu.

Şeful ANSVSA a menţionat că în prima săptămână din septembrie se va afla într-o misiune economică în China, condusă de vicepremierul Liviu Dragnea şi din care va face parte şi ministrul delegat Dan Şova, dar şi oameni de afaceri România.

„În perioada 1 – 7 septembrie vom fi într-o misiune în China, în cadrul Comisiei Mixte Româno – Chineze, condusă de domnul vicepremier Liviu Dragnea şi de ministrul delegat Dan Şova. În cadrul acestei vizite, pe draftul de program, voi avea întâlniri cu reprezentanţii AQSIQ şi cu diverşi agenţi economic care vor dori să facă import din România. Din delegaţia Autorităţii vor face parte şi oameni de afaceri, dar şi specialişti care au participat la cele două vizite efectuate de partea chineză şi au o legătură cu oamenii de afaceri chinezi”, a mai subliniat preşedintele Autorităţii.

Potrivit datelor ANSVSA, în perioada 22 – 31 iulie, în România au sosit două delegaţii ale AQSIQ, pentru o documentare cu privire la posibilităţile de export de bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte şi pentru verificarea unor unităţi de procesare a cărnii de porc şi a produselor din carne de porc, în vederea exportului acestor produse pe piaţa chineză.

„Încrederea părţii chineze în sistemul veterinar românesc şi faptul că în România nu evoluează boli majore ale animalelor a făcut posibilă parafarea Memorandumului şi a Protocoalelor de cooperare în domeniul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, documente de bază pentru stabilirea condiţiilor şi cerinţelor necesare realizării exporturilor către piaţa chineză. La sfârşitul lunii august, se va finaliza, prin semnarea de către preşedintele ANSVSA şi a viceministrului AQSIQ, a Memorandumului de înţelegere privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor şi a Protocoalelor privind exportul de carne de porc şi a bovinelor vii din România în Republica Populară Chineză. ANSVSA a trimis deja modele de certificatele sanitare veterinare pentru carnea proaspătă de porc şi cele pentru bovine, părţii chineze pentru analiză şi aprobare”, menţionează ANSVSA.

Partea chineză s-a arătat interesată, pentru viitor, de începerea unor negocieri privind importul din România de porci vii, carne de bovină, lapte şi produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere în cadrul Comisiei Mixte Româno – Chineze, care vor avea loc în luna septembrie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor și serviciilor pentru utilarea, dotarea și modernizarea spațiilor de......
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...