Mănăstireanu (ANSVSA): Schimburile comerciale între România şi China cu carne ar putea începe din noiembrie

Schimburile comerciale între România şi China cu carne de porc şi taurine vii vor începe după armonizarea certificatelor de export şi semnarea protocoalelor, respectiv spre sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 14:13
Mănăstireanu (ANSVSA): Schimburile comerciale între România şi China cu carne ar putea începe din noiembrie

„În urma întâlnirii avute cu reprezentanţii serviciilor veterinare din China am reuşit să primim modelul de certificat pentru exportul de carne de porcine, model pe care noi îl aşteptam încă de la plecarea celor două misiuni din luna iulie. În această săptămână suntem în măsură să finalizăm certificatul pentru exportul de carne de porc, ceea ce înseamnă să-l armonizăm şi să stabilim cu partea chineză condiţiile care trebuie îndeplinite de importator şi de exportator, bolile care trebuie supravegheate şi pentru care ţara noastră este indemnă şi condiţiile de calitate pentru marfa care va fi exportată. Certificatul pentru exportul taurinelor vii îl avem deja în ultima parte de armonizare, cu observaţii din partea chineză şi odată ce vor fi semnate cele două protocoale, cele privind exportul de carne de porc şi de taurine vii, vor putea începe efectiv schimburile comerciale. Noi avem speranţa că undeva spre sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, să semnăm aceste protocoale. Este doar o chestiune de timp pentru că dorinţă există din partea ambelor părţi”, a subliniat şeful ANSVSA.

Mănăstireanu a menţionat că la întâlnirile avute cu specialiştii Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ) au participat şi reprezentanţi ai importatorilor de carne de porc, bovine vii, dar şi de alte produse de origine animală.

„Noi am stat de vorbă cu patru firme foarte mari, din care o firmă de stat care se ocupă cu creşterea taurinelor. Oamenii de afaceri români care ne-au însoţit în această vizită în China au avut prilejul să îşi stabilească contacte direct cu cei care sunt interesaţi de importul de produse de origine animală, carne de porc şi taurine vii. De asemenea, vom trimite ca şi iniţiativă din partea României protocolul pentru produse procesate din carne de porc şi ne-am exprimat în scris intenţia de a începe în viitorul imediat exportul de carne de pasăre, de lapte şi produse din lapte, dar şi de porcii vii. Acest lucru se va întâmpla, probabil, din 2014, dar noi încercăm să deschidem cât mai multe fronturi de discuţie pentru că avem această şansă deoarece colaborarea dintre cele două servicii veterinare este foarte bună şi putem începe într-un timp scurt aceste exporturi”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Şeful ANSVSA a participat, în perioada 2 – 7 septembrie, în China, la lucrările Comisiei guvernamentale româno – chineză de cooperare economică.

În data de 30 august 2013, România şi China au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, care oferă producătorilor români posibilitatea de a intra cu carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii pe o piaţă de două miliarde de locuitori şi cu o cerere imensă de produse alimentare.

Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezintă nu numai accesul pe o piaţă cu două miliarde de locuitori, ci şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul total de porcine era la 1 decembrie 2012 de 5,23 milioane de capete, în scădere cu 2,4 procente faţă de cele aproape 5,4 milioane de capete consemnate în perioada similară din 2011, în timp ce numărul total de bovine evidenţia o creştere cu 1%. Efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie) a rămas aproape constant, respectiv la 1,26 milioane exemplare.

România se află între primele zece ţări ale Uniunii Europene (UE) la efectivele totale de bovine, cu peste două milioane capete, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda şi Belgia, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat la nivel de grup de......
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...