Mănăstireanu: Nu am primit toate datele privind conservele din vită suspectate că ar conține carne de cal

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu a primit până în prezent, pe sistemul european rapid de alertă, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vită, provenite din România, suspectate de autoritățile din Marea Britanie că ar conține carne de cal, a declarat vineri, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 20:21
Mănăstireanu: Nu am primit toate datele privind conservele din vită suspectate că ar conține carne de cal

„De regulă, când se anunță un astfel de caz, autoritatea statului membru trebuie să spună lotul, cantitățile, data de fabricație, ca noi să putem face verificările vizavi de ceea ce se suspicionează. Noi am luat ca dată de referință încă de anul trecut ceea ce a produs această fabrică, tocmai pentru a ne lua o marjă de siguranță față de produsele exportate în Uniunea Europeană. Singurul lucru pe care îl spun autoritățile din Marea Britanie este că produsele respective expiră în ianuarie 2016. De regulă, tot ce se pune pe sistemul european rapid de alertă se pune după ce se strâng toate datele referitoare la lot, cantitate, materie primă etc., dar, deocamdată, nu am primit nimic. Ce avem este ceea ce a fost pus pe site-ul Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie”, a precizat Mănăstireanu.

Potrivit sursei citate, este vorba de o singură firmă din România și un singur depozit, iar la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil luni, va exista un rezultat final în urma verificărilor. Din datele verificate până în prezent de inspectorii veterinari nu se confirmă că ar fi vorba despre fraudă.

„Este vorba de o singură firmă, un singur depozit. Probabil, la începutul săptămânii viitoare, luni, vom avea un rezultat final, pentru că dacă mai găsim probe din lotul care noi considerăm că este încriminat facem și noi determinările de laborator, ca să vedem dacă se confirmă ceea ce suspicionează autoritățile din Marea Britanie. Informațiile pe care le avem de la autoritățile din Marea Britanie spun că în conserve de carne de vită feliată s-a găsit un procent între 1% și 5% ADN de cal, dar nu avem informații suplimentare, nu avem numărul lotului respectiv, nu avem cantitatea de conserve care este suspicionată, dar se fac cercetări și vom da publicității rezultatele”, a explicat șeful ANSVSA.

Acesta a precizat că, în urma scandalului cărnii de cal din Franța, Comisia Europeană a hotărât ca toate produsele din carne de vită comercializate pe piața europeană să fie controlate din punct de vedere al ADN-ului.

„Noi, la acest producător, am efectuat la solicitarea lor analize privind procentul de ADN și acesta s-a încadrat în limitele acceptate de CE până în 1%, ceea ce înseamnă, pe regulamentele europene, că este contaminare accidentală pe fluxul tehnologic. Din datele pe care le avem până acum de la acest agent economic, nu se pune problema de fraudă, însă, în urma verificărilor pe care le facem, o să vedem ce suspicionează autoritățile din Marea Britanie”, a mai spus Mănăstireanu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...