1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

News

Mănăstireanu: Nu avem nicio suspiciune legată de salmonela în cazul cărnii de pasăre de la Avicola Călărași

Autoritățile sanitar veterinare nu au, până acum, informații potrivit cărora carnea de pasăre livrată de Avicola Călărași ar fi fost contaminată cu salmonela, iar inspectorii sanitari veterinari fac verificări pentru a vedea dacă se confirmă sau nu informația potrivit căreia carne infestată ar fi ajuns în comerț, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, într-o conferință de presă.

30 oct, 2013 | Agerpres

,,La această oră, efectuăm controale atât în Brașov și București, precum și în toată țara. Inspectorii sanitari veterinari vor recolta probe de la toate loturile de carne de pui reținute de la vânzare de lanțul de magazine, urmând să vadă dacă se confirmă sau se infirmă acea acuzație cum că ar fi ajuns în comerț carne de pasăre infestată cu salmonela. Verificările noastre continuă și sperăm ca în următoarele zile să avem un rezultat concret. Marțea viitoare sperăm să putem face publice rezultate controalelor. Abatorul de la Avicola Călărași nu mai lucrează de o săptămână, este în procedură de lichidare, la fel și ferma de păsări este în procedură de lichidare, dar noi verificăm în continuare loturile care au fost sacrificate până în acel moment, deci care au ajuns în lanțul de supermarketuri', a spus Mănăstireanu.

Până în acest moment, au fost retrase de la comercializare 7.352 kg de carne de pasăre din București și 6.200 kg din Brașov.

Selgros a anunțat, miercuri, că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călărași, din cauza aspectului și calității necorespunzătoare, și a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației.

,,Conform protocolului, dacă nu se depistează salmonela decât în materiile fecale, păsările la care s-a depistat vor fi sacrificate în partidă separată, urmând ca după sacrificare să se preleveze probe din piele și de pe carcasă și să se vadă dacă există contaminare cu salmonela la acest nivel. Avem doar o singură informație că s-ar fi înregistrat o contaminare în fecale, dar care nu este patogenă pentru om. Se fac verificări în acest sens', a explicat Mănăstireanu.

El a subliniat că ANSVSA, ca autoritate de stat, verifică doar dacă marfa care ajunge la vânzare corespunde normelor sanitar — veterinare, iar până acum tot ceea ce se află în magazine este sigur pentru consum.

'Facem controale permanent, dar ne autosesizăm atunci când în presă apar informații de acest fel. Nu avem, însă, nicio informare de la conducerea lanțului de supermaketuri că s-ar fi produs o astfel de returnare de produse. Lăsați-mă să cred că această informație nu se confirmă. Până în prezent nu avem niciun fel de suspiciune legată de salmonela. Acum facem verificări să vedem toate loturile care au plecat către populație pentru a ști cantitatea exactă. Ceea ce vă pot spune este că, din punctul nostru de vedere, tot ce ajunge în supermarketuri este sigur pentru consumul populației', a mai precizat Vladimir Mănăstireanu.

În luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare. În data de 11 septembrie 2013, magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași, a precizat Selgros miercuri, într-un comunicat remis AGERPRES.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO