Mâncarea cumpărată de pe internet, o piaţă de aproape 60 de milioane de euro în România

Anul trecut, românii au comandat online mâncare şi băutură în valoare de aproximativ 263 de milioane de lei, cu 21% mai mult decât un an în urmă. Ne ajută viteza bună a internetului, dar şi gradul mare de penetrare a dispozitivelor mobile.
Alina Stanciu - mar, 23 iul. 2019, 18:45
Mâncarea cumpărată de pe internet, o piaţă de aproape 60 de milioane de euro în România

Magazinele online de mâncare sunt tot mai des luate în calcul de români atunci când se gândesc la meniul lor, trendul observându-se prin creşteri de două cifre ale acestui canal de vânzare cunoscut mai ales pentru produse de folosinţă îndelungată şi de valoare mare. Mai exact, anul trecut, românii au cheltuit online pe mâncare şi băutură 263 de milioane de lei (67,7 milioane de dolari sau 57,1 milioane de euro), cu 21% mai mult decât anul anterior, arată un studiu realizat de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).

„Consumatorii români navighează tot mai des şi în număr tot mai mare pe internet pentru cumpărături. Penetrarea mare a dispozitivelor mobile şi vitezele bune ale conexiunilor la internet au generat creşteri în e-commerce. Vânzările online (totale n.red) între 2012 şi 2016 au crescut cu 128%, în timp ce vânzările de pe dispozitivele mobile s-au majorat cu 471%”, notează specialiştii USDA. 

De altfel, datele USDA sunt confirmate şi de studiile companiei de cercetare PMR care estimează că în următorii ani canalul de internet va continua să crească cu 21,2% în medie între 2019 și 2022, susținut de o populație extinsă de e-shoppers. „Vânzările pe Internet au câștigat popularitate în România, mai ales că magazinele online atrag clienții prin afişarea unor prețuri mai atractive decât cele găsite în magazinele fizice. Pe de altă parte, în ultimii ani, unii jucători de top au lansat propriile magazinele lor online, iar dezvoltarea operațiunilor de internet de către jucători de top este de așteptat să fie un factor care influențează puternic creșterea canalului, explică specialiştii PMR.

Studiu de caz – Mega Image. Vând online 16.000 de produse, din care 80% alimente 

Primul lanţ de hypermarketuri din România  care şi-a deschis porţile şi online pentru consumatorii din Bucureşti şi zonele limitrofe a fost, în primăvara lui 2013, retailerul francez Carrefour.  Cu aproximativ un an înainte însă, serviciul era oferit şi de Metro Cash&Carry, dar printre produsele listate nu erau incluse şi cele alimentare. Metro vindea online produse de birotică, papetărie, electronice, electrocasnice, IT, curăţenie şi protocol.

Tot în 2013, un pas spre digitalizarea cumpărăturilor a  făcut şi Cora care a lansat primul drive in din România, urmând ca în 2016 să-şi deschidă şi magazin online.

Un alt jucător pe piaţa alimentară virtuală este şi lanţul de supermarketuri Mega Image, parte a grupului belgiano-olandez Ahold Delhaize. Iniţial, acesta a funcţionat ca supermarket online în Marketplace eMag, iar din noiembrie 2017 are propriul magazin virtual. „La nivel de vânzări online, pentru București și localitățile din imediata apropiere (Pipera, Voluntari, Ilfov) livrăm întreaga sortimentație care poate fi regăsită în formatele concept store Mega Image, aproximativ 16.000 de produse, dintre care mai mult de 80% sunt alimentare. În restul țării sunt livrate produse din întreaga sortimentație, cu excepția produselor proaspete și congelate care necesită condiții speciale de transport”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Mega Image, care nu au precizat ce provent din vânzările lor sunt generate de magazinul online. 

„În această perioadă, în plins sezon de vară, procentul de vânzări pe segmentul de produse proaspete locale a crescut, susținut de în special de programul ”Gusturi Românești de la Gospodari”, prin care aducem fructe și legume de la producătorii locali”, a mai transmis compania. Anul acesta, . Este un program pe care l-am dezvoltat an de an și prin care ne implicăm în fiecare etapă a recoltei legumelor, pas cu pas, de la furnizarea semințelor, la supervizare creștere și consiliere pe parcursul culturii, până la preluarea produselor și distribuția lor în magazinele Mega Image.

În momentul de faţă, peste 140 de producători locali fac parte din program și cultivă șase legume de sezon pe o suprafață totală de peste 86 de hectare în zona de sud-est a țării.

Până la data publicării acestui articol, Carrefour şi Cora nu au răspuns solicitărilor ECONOMICA.NET referitoare la vânzările online.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...