Două bănci italiene vor să plece din România – Manda, Axxess Capital

Horia Manda, managing partner Axxess Capital, spune că băncile cu o cotă mica de piață nu prea își mai justifică existența și că la ora actuală, “în sistemul bancar românesc nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători sunt. Acum de exemplu, sunt două bănci italiene care vor să facă exit de pe piața din România și se pare că este greu să găsească cumpărători”.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 21:06
Două bănci italiene vor să plece din România - Manda, Axxess Capital

Administratorul fondului de investiții care în ultimii ani a achiziționat initinițial Nexte Bank, devenită acum Patria Bank, apoi Banca Comercială Carpatica, pe care Axxess Capital se chinuie acum să le fuzioneze într-o singură bancă, susține că la nivelul sistemului bancar se observă necesarul unei canalizări a capitalului românesc către bănci.

El spune că băncile mici cu o cotă de piață de sub 1% nu sunt interesante pentru că în perioada următoare va exista o perioadă puternică de consolidare a sistemului. Horia Manda precizează că a cumpărat Nexte Bank tocmai pentru a putea participa la această consolidare.

În această ordine de idei, investitorul susține că în ciuda faptului că sunt lichidități, că există și oportunități de cumpărare, neperformantele mari, nivelul crescut al provizioanelor și faptul că băncile mama vor să își recupereze liniile de credit acordate subsidiarelor și nu să le capitalizeze, fac neatractive ofertele de pe piața bancară.

În plus, „BNR a crescut foarte mult presiunea asupra băncilor pentru scăderea creditelor neperformante sub 10% în acest an”. În prezent rata de neperformaţă în sistemul bancar se situează la circa 13%. Acţiunea BNR are drept scop grăbirea procesului de curăţare şi consolidare a sistemului bancar şi ii forţează pe jucătorii care nu pot susţine businessurile cu capital suplimentar să iasă din piaţă.

Horia Manda a declarat că există două bănci italiene care vor să iasă din România, dar oferta lor nu pare să fie atractivă. “Nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători există. BNR s-ar putea chiar să se trezească cu o bancă în portofoliu, iar ultimele reglementări în materie de provizionare cer capitaluri suplimentare, ori în ultimele luni, băncile mamă au retras de la subsidiarele din România cinci miliarde de euro“.

În privinața băncilor italiene menționate de investitor, Veneto Banca a anunțat oficial că este de vânzare. Celelalte două bănci italiene prezente în România, Unicredit și Intesa San Paolo neagă faptul că pregătesc vreun exit din România.

Reprezentanții firmelor de consultanță sunt la rândul lor de acord cu ideea că în următorii ani băncile mici nu vor rezista pe piață, cu atât mai mult cu cât primele zece bănci concentrează la ora actuală 80% din sistem. După toate probabilitățile, perioada următoare va fi caracterizată de fuziuni, achiziții sau transferuri de portofolii între subsidiarele aceleaiași bănci din țări diferite. Ștefan Marcu, de la AT Kearney, este de părere că prin aceste metode, între trei și șase bănci vor dispărea din sistem în următorii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...