Două bănci italiene vor să plece din România – Manda, Axxess Capital

Horia Manda, managing partner Axxess Capital, spune că băncile cu o cotă mica de piață nu prea își mai justifică existența și că la ora actuală, “în sistemul bancar românesc nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători sunt. Acum de exemplu, sunt două bănci italiene care vor să facă exit de pe piața din România și se pare că este greu să găsească cumpărători”.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 21:06
Două bănci italiene vor să plece din România - Manda, Axxess Capital

Administratorul fondului de investiții care în ultimii ani a achiziționat initinițial Nexte Bank, devenită acum Patria Bank, apoi Banca Comercială Carpatica, pe care Axxess Capital se chinuie acum să le fuzioneze într-o singură bancă, susține că la nivelul sistemului bancar se observă necesarul unei canalizări a capitalului românesc către bănci.

El spune că băncile mici cu o cotă de piață de sub 1% nu sunt interesante pentru că în perioada următoare va exista o perioadă puternică de consolidare a sistemului. Horia Manda precizează că a cumpărat Nexte Bank tocmai pentru a putea participa la această consolidare.

În această ordine de idei, investitorul susține că în ciuda faptului că sunt lichidități, că există și oportunități de cumpărare, neperformantele mari, nivelul crescut al provizioanelor și faptul că băncile mama vor să își recupereze liniile de credit acordate subsidiarelor și nu să le capitalizeze, fac neatractive ofertele de pe piața bancară.

În plus, „BNR a crescut foarte mult presiunea asupra băncilor pentru scăderea creditelor neperformante sub 10% în acest an”. În prezent rata de neperformaţă în sistemul bancar se situează la circa 13%. Acţiunea BNR are drept scop grăbirea procesului de curăţare şi consolidare a sistemului bancar şi ii forţează pe jucătorii care nu pot susţine businessurile cu capital suplimentar să iasă din piaţă.

Horia Manda a declarat că există două bănci italiene care vor să iasă din România, dar oferta lor nu pare să fie atractivă. “Nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători există. BNR s-ar putea chiar să se trezească cu o bancă în portofoliu, iar ultimele reglementări în materie de provizionare cer capitaluri suplimentare, ori în ultimele luni, băncile mamă au retras de la subsidiarele din România cinci miliarde de euro“.

În privinața băncilor italiene menționate de investitor, Veneto Banca a anunțat oficial că este de vânzare. Celelalte două bănci italiene prezente în România, Unicredit și Intesa San Paolo neagă faptul că pregătesc vreun exit din România.

Reprezentanții firmelor de consultanță sunt la rândul lor de acord cu ideea că în următorii ani băncile mici nu vor rezista pe piață, cu atât mai mult cu cât primele zece bănci concentrează la ora actuală 80% din sistem. După toate probabilitățile, perioada următoare va fi caracterizată de fuziuni, achiziții sau transferuri de portofolii între subsidiarele aceleaiași bănci din țări diferite. Ștefan Marcu, de la AT Kearney, este de părere că prin aceste metode, între trei și șase bănci vor dispărea din sistem în următorii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
Pasionații de infrastructură au postat luni imagini cu montarea tablierului metalic la Podul peste Olt, construit de Dorinel Umbrărescu pe tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești......
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Coronavirus luni, 27 septembrie 2021 - 2.559 cazuri noi în Bucureşti. Este cel mai mare număr de infecţii raportate în ...
Cele mai bune dobânzi la depozitele băncilor din top 10 înainte de primul ciclu de creştere a dobânzilor
Cele mai bune dobânzi la depozitele băncilor din top 10 înainte de primul ciclu de creştere a dobânzilor
Din august 2020 şi până în septembrie 2021, dobânzile la depozitele bancare au scăzut în media cu circa 1% medie, ...
Cristian Pistol, noul director general al CNAIR: Prima prioritate este pregătirea pentru iarnă
Cristian Pistol, noul director general al CNAIR: Prima prioritate este pregătirea pentru iarnă
Consiliul de Administrație al CNAIR s-a întrunit luni și a decis numirea lui Cristian Pistol în funcția de director ...