Mandatul care trebuie dat comisarului european pentru negocierile cu SUA – tema principală a reuniunii pe comerţ de la Bucureşti

Tema principală a reuniunii miniştrilor Comerţului, ce va avea loc pe 21 - 22 februarie, la Palatul Parlamentului, va fi mandatul care trebuie dat comisarului european de resort, Cecilia Malmstrom, în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.
Economica.net - Dum, 10 feb. 2019, 10:53
Mandatul care trebuie dat comisarului european pentru negocierile cu SUA - tema principală a reuniunii pe comerţ de la Bucureşti

Potrivit acestuia, reuniunea CAE, la care sunt aşteptaţi 105 participanţi, va debuta cu o cină informală, la care a fost invitat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi în cadrul căreia va fi abordată una dintre priorităţile României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, respectiv reforma OMC.

„Pe 21 februarie seara va fi cina informală, la care l-am invitat pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, şi pe preşedintele Comisiei INTA, comisia pentru comerţ din cadrul Parlamentului European, Bernd Lange. Este un format în care încercăm să aducem în discuţie tema care este şi va fi una dintre priorităţile noastre în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, tema reformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ideea de a susţine în continuare comerţul bazat pe reguli. Este celebrul multilateralism. Organizaţia Mondială a Comerţului are trei componente principale: cea de monitorizare, cea de reglementare şi cea de corp de apel. Există un organ de apel format din judecători şi unde statele se pot adresa atunci când au anumite dispute comerciale. Aici este o mare problemă în ultima vreme, în sensul în care din cei şapte mai sunt patru judecători şi se va pensiona unul în curând, ceea ce va duce la imposibilitatea exercitării rolului, iar OMC fără această componentă nu-şi mai execută una dintre principalele meniri pe care le are. Şi atunci – credem în comerţ multilateral, încercăm ca Uniunea Europeană să aibă rol de actor global şi care este şi una dintre priorităţile noastre în această perioadă – şi atunci aducem subiectul pe agendă, avându-l şi pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a spus Oprea.

Tema privind mandatul ce trebuie dat comisarului pentru comerţ în vederea negocierilor cu SUA va fi abordată a doua zi, pe 22 februarie, acesta fiind un subiect „arzător”.

„A doua zi, tema foarte importantă şi arzătoare azi se referă la mandatul de negociere pe care trebuie să-l dăm, miniştrii Comerţului, către comisar în vederea desfăşurării negocierilor cu Statele Unite ale Americii. Acesta este subiectul arzător azi. Există declaraţia din iulie a preşedintelui Juncker (preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – n. r.) şi a preşedintelui Trump (preşedintele SUA, Donald Trump – n. r.), care este baza de la care pornim în aceste mandate. Lucru foarte important şi care trebuie subliniat de fiecare dată: nu se discută teme despre agricultură, ci doar o abordare în doi paşi cu temele unde putem să facem un progres mai rapid. Şi aici vorbim despre produsele industriale. Ce aşteptări avem? Să găsim consensul, astfel încât să putem să dăm mandatele de negociere comisarului Malmstrom (comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom – n. r.) cât mai rapid. Şi atunci există în principiu trei posibilităţi tehnice. Am adus acest lucru la cunoştinţa colegilor mei. Una este ca, dacă avem consens la Bucureşti, să fie adoptate mandatele într-o altă şedinţă a miniştrilor, într-un CAE formal de data acesta. A doua variantă este aceea de a avea un CAE extraordinar – nu se întâmplă foarte des, dar am spus-o ca şi posibilitate – sau să ajungem în mai, când avem CAE formal de la Bruxelles şi putem vota astfel de hotărâre”, a explicat Ştefan Radu Oprea.

În ceea ce priveşte numărul participanţilor la reuniune, ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat că vor fi „numeroşi”, în contextul în care fiecare ministru vine însoţit de patru colaboratori, iar comisarul european de zece colaboratori.

„Formula este de obicei unu plus patru. Adică fiecare ministru vine cu o delegaţie, însoţit de patru colaboratori. În acelaşi timp, ştiu de la Comisie că doamna Malmstrom, care de asemenea va fi prezentă, doreşte o formulă unu plus zece. Deci, vom fi destul de numeroşi. Reprezentarea va fi la nivel de ministru sau de secretar de stat. Unii dintre miniştrii de resort pe Comerţ, pentru că sunt diferite formele în care arată guvernele în Europa, sunt fie miniştrii de Externe, fie vicepremieri, fie miniştri, cum este domnul Altmaier (Peter Altmaier – n. r.) în Germania, care este ministru al Economiei şi care are şi partea de comerţ”, a subliniat Oprea.

Potrivit acestuia, comisarul european Cecilia Malmstrom a solicitat să fie organizată şi o dezbatere pe teme de comerţ cu cetăţenii, cu ocazia vizitei sale în România, iar aceasta va avea loc pe 21 februarie, înainte de cina informală.

De asemenea, va fi şi o conferinţă de presă susţinută de ministrul Ştefan Radu Oprea împreună cu comisarul european Cecilia Malmstrom, la finalul lucrărilor, pentru a transmite ce s-a hotărât.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a mai precizat că, până la reuniune, încearcă să găsească consensul şi vorbeşte cu omologii săi, se consultă cu ei.

„Ne auzim pe telefon sau în alte formule şi chiar îmi doresc să reuşim să avem această poziţie comună, ţinând cont de contextul care nu este tocmai prietenos pentru Preşedinţia României, şi aici mă gândesc la cele două aspecte: Brexit-ul, 29 martie, şi partea de campanie electorală, care se va declanşa într-un timp foarte scurt, pentru că în mai avem alegeri europarlamentare”, a afirmat Oprea.

Reuniunea CAE va fi urmată pe parcursul lunilor următoare şi de alte evenimente pe teme de comerţ, dar şi de unul dedicat IMM-urilor.

„Alte evenimente avem pe partea de comerţ, respectiv Comitetul de politică comercială (CPC 4-5 martie – n. r.), reuniunea la nivel de experţi (CPC 6-7 mai – n. r.), grupul de lucru privind chestiunile comerciale (WPTQ 30-31 mai – n. r.), pe care o să-l desfăşurăm la Buzău, singurul cu care o să ieşim în afara Bucureştiului. Va mai fi, la Bruxelles, Consiliul Spaţiului Economic European (20 mai), cu participarea ţărilor care sunt parte a spaţiului economic european, dar nu sunt membre ale Uniunii Europene. Pe partea de IMM, pentru că avem şi această componentă, va avea loc SMEs Envoy, care înseamnă ambasadorii IMM, în perioada 18-19 martie, la BNR, şi va fi un eveniment în care încercăm să arătăm lucrurile unde într-adevăr suntem extrem de competitivi în România, vom avea o vizită la Laserul de la Măgurele etc. De asemenea, vom fi co-organizatori, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, probabil şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri referitor la parteneriatul estic, care va fi în 11 iunie”, a detaliat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...