Mănescu: Se impune o facilitare a colaborării dintre universităţi şi mediul de afaceri

Legislaţia europeană din ultimii patru ani susţine programele educaţionale şi încurajează companiile prin facilităţile oferite să creeze locuri de muncă pentru tineri, dar această legislaţie trebuie transpusă la nivelul fiecărui stat european, ea trebuie să aibă un fundament economic pentru a funcţiona, iar Guvernul trebuie să aibă capacitatea să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii, să ofere posibilitatea companiilor să angajeze, este concluzia la care au ajuns miercuri participanţii la o dezbatere cu tema 'Rolul Parlamentului European în viaţa tinerilor'.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 20:22
Mănescu: Se impune o facilitare a colaborării dintre universităţi şi mediul de afaceri

‘Am introdus în noile programe europene instrumente noi dedicate tinerilor, în sensul că se alocă fonduri consistente pentru a încuraja companiile, s-a modificat legislaţia din ultimii patru ani. În momentul de faţă, în Europa, toţi cei care creează locuri de muncă trebuie să acorde prioritate tinerilor. S-au creat instrumente, s-au creat facilităţi pentru studenţi. În toate legislaţiile, în toate domeniile s-a introdus obligativitatea de a se crea locuri de muncă pentru tineri, de a-i angaja cu prioritate, prin acordarea de facilităţi fiscale pentru companii’, a spus candidatul PNL la europarlamentare, Ramona Mănescu.

Aceasta a mai precizat că s-ar impune, la nivel naţional, o modificare legislativă prin care să se faciliteze colaborarea dintre şcoală şi mediul de afaceri, precum şi adaptarea programei şcolare la cererea de pe piaţa muncii.

În context, viceliderul grupului parlamentar al PNL, Răzvan Mironescu, a spus că, din punct de vedere legislativ, nu se poate face mare lucru în pregătirea studenţilor pentru viitoarea carieră. ‘Până în momentul în care nu se va ajunge la o programă şcolară foarte ancorată în realitate, vă veţi lovi de discrepanţa dintre teorie şi practică’, le-a spus acesta studenţilor prezenţi la dezbatere.

Eurodeputatul PNL Renate Weber le-a recomandat studenţilor să se îndrepte către programe consacrate la nivel european, în acest sens ea le-a oferit acestora o broşură de informare prin care pot fi accesate bursele Erasmus Plus, dacă tinerii decid să studieze pentru o perioadă de timp într-o altă ţară.

Cât priveşte implicarea UE în politicile educaţionale, Weber a spus că există o iniţiativă de finanţare a creării de locuri de muncă pentru tineri, cu aproximativ 8 miliarde de euro, pentru intervalul 2014-2015, bani care vor merge cu precădere spre ţările din UE cu un şomaj de peste 25%. ‘Pentru că e vorba de tineri, se pune accentul pe strategie şi inovaţie’, a spus eurodeputatul liberal.

Ramona Mănescu, europarlamentar PNL şi vicepreşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), deputatul Răzvan Mironescu, vicelider al grupului parlamentar al PNL, Renate Weber, europarlamentar PNL, Alina Bărgăuan.

Studenţii s-au exprimat în legătură cu cele mai actuale teme de interes în plan european precum integrarea tinerilor pe piaţa muncii, oportunităţile europene în educaţie, modul de funcţionare al instituţiilor europene ş.a. Temele dezbătute sunt cele propuse de studenţi atunci când s-au înscris online, iar pe parcursul dezbaterii aceştia pot participa la discuţii.

La evenimentul organizat de Societatea Studenţilor Universităţii din Bucureşti (SSUB), la Palatul Parlamentului, au participat câteva sute de studenţi, printre vorbitori numărându-se şi rectorul SNSPA, Alina Bărgăoanu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma ‘cifra de afaceri’ – neconstituţionale
CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma ‘cifra de afaceri’ – neconstituţionale
Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, joi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului 137 alineatul ...
Azomureş propune un proiect de încălzire centralizat pentru populaţie folosind căldura degajată de combinat
Azomureş propune un proiect de încălzire centralizat pentru populaţie folosind căldura degajată de combinat
Compania Azomureş a propus, joi, autorităţilor locale şi judeţene, un proiect de captare a căldurii degajate de combinatul ...
Digi Communications a câştigat licitația 5G din Portugalia. Contract de 67,34 milioane euro
Digi Communications a câştigat licitația 5G din Portugalia. Contract de 67,34 milioane euro
Digi Communications a câştigat licitația 5G din Portugalia, un contract de 67,34 milioane euro, pentru care a depus ofertă ...