Manevre SUA-Coreea de Sud: Phenianul solicită o reuniune de urgenţă a ONU

Coreea de Nord a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a protesta faţă de manevrele comune pe care le vor desfăşura ca în fiecare an Statele Unite şi Coreea de Sud, relatează AFP.
Economica.net - vin, 01 aug. 2014, 20:33
Manevre SUA-Coreea de Sud: Phenianul solicită o reuniune de urgenţă a ONU

Această solicitare este conţinută într-o scrisoare datată 21 iulie, însă Consiliul nu a răspuns până în prezent, a explicat vineri în cursul unei conferinţe de presă reprezentantul permanent adjunct nord-coreean, Ri Tong Il.

‘Ne ignoră, nu putem accepta asta’, a declarat el, acuzând Consiliul că ‘a eşuat în mandatul său de a face să fie respectate pacea şi securitatea’.

Manevrele militare anuale americano-sud-coreene sunt prevăzute să înceapă pe 18 august, cu zeci de mii de soldaţi din cele două ţări care se vor antrena să respingă o invazie nord-coreeană.

Diplomatul nord-coreean a avertizat, de asemenea că Phenianul va continua tirurile cu rachete şi de artilerie în faţa ameninţării care, în opinia sa, o reprezintă manevrele amintite. Tirurile ‘sunt absolut justificate ca răspuns la grava situaţie creată de manevrele comune la scară extinsă’, a explicat el.

De la începutul anului, Coreea de Nord a efectuat 15 tiruri cu rachete, dintre care şase balistice, ultimul având loc sâmbătă, conform autorităţilor de la Seul.

Mai multe rezoluţii ale Naţiunilor Unite interzic Phenianului să desfăşoare activităţi balistice sau nucleare. În iulie, Consiliul de Securitate a condamnat Coreea de Nord pentru recentele tiruri.

Phenianul protestează constant, fără succes, faţă de manevrele comune care, după cum susţine, sporesc tensiunea în peninsulă. Ca ripostă, autorităţile comuniste au ameninţat Washingtonul cu lovituri nucleare.

Experţii consideră că această ţară încă nu a pus la punct o rachetă capabilă să atingă continentul american şi, în pofida a trei teste nucleare, nu stăpâneşte tehnica de miniaturizare ce i-ar permite să fixeze o bombă nucleară pe o rachetă.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...