Manifestație de proporții la Kiev pentru UE, care a suspendat negocierile cu puterea ucraineană

Câteva sute de mii de opozanți ucraineni proeuropeni, susținuți de către americanul John McCain, l-au avertizat duminică pe președintele țării cu privire la tentația de a "vinde" Ucraina Moscovei, iar UE a anunțat suspendarea lucrărilor în vederea unui acord de asociere cu Kievul, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 15 dec. 2013, 17:25
Manifestație de proporții la Kiev pentru UE, care a suspendat negocierile cu puterea ucraineană

200.000-300.000 de ucraineni au participat la o nouă manifestație uriașă în Piața Independenței din Kiev, a treia de o asemenea amploare de la refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE la sfârșitul lui noiembrie, care a preferat în schimb o consolidare a cooperării cu Moscova.

Alături de ei, senatorul repulican, un fost candidat în alegerile prezidențiale americane John McCain, dar și senatorul democrat Christopher Murphy, i-au asigurat de susținerea Statelor Unite.

– America este cu voi

„America este cu voi!”, le-a spus McCain de pe scena din Piața Independenței, cunoscută și sub numele de Maidan, după care a spus în ucraineană „Salut Ucraina! Salut Maidan!”.

Anterior, el s-a întâlnit cu Evghenia Timoșenko, fiica opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, un fost premier, cu care a discutat despre posibilitatea impunerii unor sancțiuni reprezentanților regimului lui Viktor Ianukovici.

Statele Unite, care și-au exprimat solidaritatea față de opoziție, au anunțat în cursul săptămânii că reflectează la eventuale sancțiuni împotriva unor oficiali ucraineni, în urma reprimării de către poliție a manifestanților.

Europenii, care și-au exprmat și ei susținerea față de opoziția ucraineană, au anunțat duminică o suspendare a lucrărilor în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea președintelui Ianukovici de a semna acest document.

Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că o continuare a negocierilor depindea de un „angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns” în acest sens, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Füle, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Ucraina: prăpastia se adânceşte între vorbele şi faptele preşedintelui şi Guvernului cu privire la acordul de asociere”, a adăugat el.

Reacționând față de această declarație, premierul Mikola Azarov a oferit asigurări, prin purtătorul său de cuvânt, că Guvernul intenționează să continue negocierile cu UE asupra acordului de asociere”.

– Proiectul gropolitic al Moscovei

În contextul în care Ianukovici se pregătește să efectueze o vizită la Moscova marți, manifestanții, care se tem de această vizită, au adoptat o rezoluție prin care „interzic președintelui Viktor Ianukovici” să semneze acorduri în vederea aderării la uniunea vamală creată de Rusia.

„Uniunea Vamală este un proiect geopolitic al Moscovei, al cărei scop este recrearea imperiului (sovietic) care s-a prăbușit în 1991”, se arată în rezoluție, care a fost citită de către fostul ministru ucrainean de Externe Boris Tarasiuk.

„Poporul este împotriva uniunii vamale, dar (președintele rus Vladimir) Putin are o mare influență asupra lui Ianukovici”, a comentat Iaroslav Vivcear, în vârstă de 53 de ani, un manifestant venit din regiunea Ternopil (vest).

Putin, acuzat de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, a insistat asupra „intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune și amenințate de faliment, la uniunea vamală.

Potrivit unor experți, Kievul ar putea obține rapid o scădere a prețului gazelor naturale, eventual un credit.

Dorind să contraatace, puterea a organizat la rândul ei un miting, duminică, după ce a mobilizat sâmbătă zeci de mii de persoane, venite în grupuri din diferite regiuni ale țării.

Aproximativ 5.000 de persoane s-au reunit duminică dimineața în Parcul Mariinski, lângă Parlament, potrivit unui jurnalist AFP. Poliția a evaluat numărul acestora la 15.000 de persoane.

„Îmi place (Vladimir) Putin. Poporul nostru nu are nevoie e liberali, îi trebuie un lider puternic”, a declarat pentru AFP Galina Beresneva, o pensionară din Kiev.

Într-un gest de conciliere, sâmbătă, președintele Ianukovici a revocat doi oficiali de rang înalt, unul fiind primarul capitalei, pentru faptul că au ordonat dispersarea violentă a manifestanților pe 30 noiembrie, o operațiune care s-a soldat cu zeci de răniți, inclusiv numeroși studenți.

Opoziția a apreciat că această decizie nu este suficientă și a reclamat demisia ministrului de Interne Vitali Zaharcenko și a premierului Mikola Azarov.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...