Manifestaţii la Hong Kong: Transporturile şi activitatea economică, puternic perturbate

Transporturile şi activităţile economice erau puternic perturbate luni dimineaţa la Hong Kong din cauza uriaşelor manifestaţii ale militanţilor prodemocraţie, relatează AFP.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 05:39
Manifestaţii la Hong Kong: Transporturile şi activitatea economică, puternic perturbate

A doua zi după confruntările între poliţie şi zeci de mii de manifestanţi care denunţau decizia Beijingului de a limita aplicarea votului universal, numeroase intersecţii erau în continuare blocate de protestatari, scrie Agerpres.

În consecinţă, căi de circulaţie majore, unde vehiculele avansau de obicei bară la bară, erau goale.

Potrivit Departamentului Transporturi, peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate de la ruta lor obişnuită. Serviciul tramvaielor era de asemenea perturbat în timp ce unele staţii de metrou erau închise din cauza baricadelor ridicate de protestatari.

În Mongkok, unul dintre cartierele cele mai dens populate ale fostei colonii britanice, băncile, magazinele de bijuterii şi cele de îmbrăcăminte au rămas închise după manifestaţiile de duminică.

Şcolile au rămas şi ele închise, iar Inspectoratul şcolar i-a invitat pe părinţi ‘să facă din securitate prioritatea lor nr. 1’.

Potrivit Autorităţii monetare din Hong Kong, 17 bănci au fost constrânse să-şi închidă 29 de filiale în oraş.

Guvernul local a anunţat anularea tuturor reuniunilor prevăzute la Consiliul legislativ după ce clădirile care adăpostesc Consiliul legislativ şi sediul guvernului au devenit un punct de raliere major pentru manifestanţi.

Beijingul a anunţat în august că viitorul şef al executivului local va fi ales tot prin sufragiu universal în 2017, dar că doar doi sau trei candidaţi selecţionaţi de un comitet vor fi abilitaţi să se prezinte la scrutin.

Studenţii, care au năvălit vineri în sediul guvernului, sunt de mai multe săptămâni promotorii unei campanii de nesupunere civilă pentru a denunţa ceea ce mulţi dintre localnici percep ca o preluare crescândă a serviciilor locale de către puterea centrală.

Organizaţia prodemocraţie Occupy Central cere ‘retragerea’ deciziei Beijingului şi o relansare a procesului reformelor politice. ‘Cerem ca executivul local să prezinte guvernului central un nou raport despre reformele politice care reflectă pe deplin aspiraţiile la democraţie ale populaţiei din Hong Kong’, a declarat Occupy. În caz de refuz, ‘mişcarea se va intensifica’, a avertizat ea.

Însă şeful executivului, Leung Chun-ying, şi-a afirmat în cursul unei întâlniri cu presa ‘hotărârea de a lupta împotriva acţiunilor ilegale de ocupaţie’. Autorităţile locale vor să organizeze noi consultări publice despre reformă.

Beijingul s-a declarat sigur – duminică – că autorităţile din Hong Kong sunt în măsură să facă faţă situaţiei. ‘Guvernul central se opune ferm oricărei activităţi ilegale care afectează statul de drept şi pune în pericol pacea socială’ şi ‘susţine ferm’ guvernul local, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului Afacerilor din Hong Kong şi Macao, citat de agenţia oficială de presă China Nouă.

Te-ar mai putea interesa și
Culoarul Rucăr-Bran. DN73 Pitești – Câmpulung – Brașov: CNAIR modernizează 74 de kilometri cu 688 milioane de lei
Culoarul Rucăr-Bran. DN73 Pitești – Câmpulung – Brașov: CNAIR modernizează 74 de kilometri cu 688 milioane ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitație pentru modernizarea a 74 de kilometri din DN73 Pitești - Câmpulung - Brașov. Valoarea estimată a......
BCR a lansat o platformă de coaching financiar care te învaţă cum să economiseşti. Peste 130.000 de români au trecut în ultimul an prin această analiză
BCR a lansat o platformă de coaching financiar care te învaţă cum să economiseşti. Peste 130.000 de români au trecut ...
Serviciul de coaching financiar este oferit în toate unitățile BCR cu ajutorul unei platforme de analize de date dezvoltată ...
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara UE a crescut cu 45% – analiză Alpha Bank
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara ...
Comerţul internaţional cu servicii al României s-a diversificat în 2022, excedentul realizat cu ţările din afara Uniunii ...
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Selgros, al doilea retailer cash&carry de pe plan local după cifra de afaceri, a sărit anul trecut de pragul de 4 miliarde ...