Manifestaţiile din Bosnia împotriva sărăciei continuă

Manifestaţiile împotriva puterii au continuat marţi în Bosnia, îndeosebi la Sarajevo, unde sute de protestatari au cerut demisia guvernului entităţii croato-musulmane din această ţară divizată etnic şi care se confruntă cu o gravă criză economică, relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 16:31
Manifestaţiile din Bosnia împotriva sărăciei continuă

‘Demisia! Hoţilor!”, au scandat manifestanţii strânşi în faţa clădirii preşedinţiei ţării, incendiată în cursul violenţelor care au avut loc vineri. Protestatarii s-au deplasat apoi la sediul guvernului entităţii croato-musulmane, cerând demisia executivului. Un important dispozitiv al forţelor speciale de poliţie a fost desfăşurat în zonă.

”Trăiască fraternitatea şi unitatea!”, scandau, de asemenea, manifestanţii, un slogan din timpul Iugoslaviei comuniste, în care Bosnia a fost una dintre cele şase republici, până la destrămarea federaţiei iugoslave printr-un război sângeros la începutul anilor 1990.

Premierul entităţii croato-musulmane (Federaţia Croato-Musulmană), care formează împreună cu entitatea sârbă (Republica Srpska) Bosnia de la încheierea războiului intercomunitar (1992-1995), musulmanul Nermin Niksic, refuză să demisioneze, afirmând că entitatea ar risca să fie ”paralizată”.

Formaţiunea sa politică, Partidul Social-Democrat (SDP), care face apel la organizarea de alegeri anticipate, a prezentat marţi un amendament la Codul Penal ce vizează să facă posibil un astfel de scrutin cu opt luni mai înainte de data prevăzută. Dar, din cauza unui sistem politic extrem de complex, o astfel de măsură necesită un consens cu reprezentanţii politici sârbi şi croaţi. Cum reprezentanţii sârbi şi croaţi şi-au exprimat deja opoziţia faţă de organizarea de alegeri anticipate, această iniţiativă are şanse reduse să fie adoptată de către parlamentul central al acestei ţări divizate din punct de vedere etnic.

Manifestaţii similare au avut loc la Tuzla (nord-vest), Mostar (sud), Zenica (centru) şi Brcko (nord).

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos
Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos
Preşedintele american, democratul Joe Biden, şi rivalul său, predecesorul său republican Donald Trump, sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit unui nou......
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Noul pod construit va fi amenajat în dreptul străzii Lunca Priporului, legând artera cu cele două sensuri ale Splaiului ...
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
De la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, Europa și aliații săi au căutat modalități de a reduce veniturile ...
Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza pentru deficitul guvernamental al României în 2024. Estimările pentru creşterea PIB au fost îmbunătăţite
Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza pentru deficitul guvernamental al României în 2024. Estimările ...
Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie ...