Manipularea artificială a climei: experţii reclamă un cadru internaţional

Oamenii de ştiinţă şi juriştii americani reuniţi săptămâna trecută în congres la San Jose (California) au cerut sâmbătă crearea unei guvernanţe globale solide care să supravegheze tehnicile de manipulare artificială a climei, pentru a lupta împotriva încălzirii globale, informează AFP.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 12:10
Manipularea artificială a climei: experţii reclamă un cadru internaţional

‘Actualmente nu există nici o instituţie sau tratat capabile să reglementeze în mod eficient aceste tehnologii’, a acuzat Edward Parson, profesor de drept al mediului la Universitatea din California, referindu-se la ‘geo-inginerie ‘.

Această ştiinţă, încă experimentală şi controversată, oferă tehnici pentru schimbarea climei prin intervenţia umană, de exemplu prin injectarea de aerosoli în stratosferă pentru a reduce radiaţia solară, scrie Agerpres.

‘Dacă o ţară decide să se angajeze într-un experiment riscant de geo-inginerie, nimic nu o poate împiedica să oprească demersul’, a denunţat Parson într-o intervenţie la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS) care s-a încheiat în acest weekend.

‘Înainte de a analiza dezvoltarea şi utilizarea acestor tehnologii, trebuie să avem o instituţie internaţională care are autoritatea şi capacitatea de a lua decizii’, a adăugat avocatul.

‘Geo-ingineria’, care face obiectul multor dezbateri, a fost deja menţionată săptămâna trecută în două rapoarte ale unui comitet de experţi, solicitate de Academia Americană de Ştiinţe. Acest comitet a recomandat începerea imediată a cercetărilor, refuzând orice experienţă care ar prezenta ‘un risc semnificativ’, scrie AFP.

Pentru oamenii de ştiinţă, aceste tehnologii nu se pot substitui unei reduceri drastice a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţile umane, abordarea cea mai sigură de luptă împotriva încălzirii globale.

Preşedintele acestei comisii de şaisprezece experţi, Marcia McNutt, redactor-şef al revistei Science şi fost director al Institutului American de Geofizică, a declarat sâmbătă, la San Jose, că ‘mecanismul guvernanţei ar trebui să fie deschis şi transparent şi să implice societatea civilă’.

Unul dintre membrii comisiei de experţi, Linn Russell a recomandat demararea unei cercetări cu privire la utilizarea acestor tehnici pentru modificarea efectului de reflectare a Soarelui asupra Terrei.

De asemenea, ar trebui să existe posibilitatea de a studia următoarea mare erupţie vulcanică, aceste erupţii fiind ‘cele mai apropiate de natura geo-ingineriei pentru a reduce radiaţia solară şi încălzirea’, a spus Riley Duren, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA (JPL).

Spre deosebire de unele ţări europene, Statele Unite ale Americii nu au un program separat de studiu al geo-ingineriei. În 2010, această cercetare a primit 100 milioane dolari din cele patru miliarde de dolari consacrate cercetării asupra climei, mai notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...