MApN cumpără torpile uşoare pentru submarin. „Delfinul” nu s-a mai scufundat de 18 ani

Ministerul Apărării Naţionale intenţionează să cumpere prin intermediul CN Romtehnica SA Bucureşti 18 torpile uşoare pentru submarin, cu o valoare estimată de aproape 55 de milioane de lei, fără TVA. Unicul submarin românesc - Delfinul - nu s-a mai scufundat de 18 ani şi ar avea nevoie de un nou set de baterii care costă circa 20 de milioane de euro.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 11:57
MApN cumpără torpile uşoare pentru submarin.

Potrivit anunţului pentru licitaţie publicat pe SEAP, sursele de finanţare ale contractului de furnizare care urmează să fie atribuit sunt surse bugetare şi venituri proprii.

Valoarea estimată a acestei achiziţii este de 54.854.546 lei fără TVA. Procedura de achiziţie – licitaţie restrânsă – se va desfăşura în două etape: calificarea şi selectarea candidaţilor şi evaluarea ofertelor depuse de aceştia.

Data limită pentru depunerea candidaturilor este 9 septembrie.

Achiziţia torpilelor se va face printr-un acord cadru valabil 36 de luni de la semnare.

Cantitatea maximă de produse ce vor fi livrate estimată pentru acordul-cadru este de 18 bucăţi, în timp ce cantitatea maximă estimată pentru primul contract subsecvent este de 9 bucăţi.

Candidaţii trebuie să demonstreze că au realizat o cifră de afaceri globală în perioada 2011-2013 de minimum 27.427.273 lei (5.962.450 euro).

Potrivit anunţului, candidatul trebuie să fi executat, în ultimii 5 ani, livrări de produse similare şi care cumulat să fi avut o valoare de cel putin 27.427.273 lei (5.962.450 euro).

Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

Unicul submarin românesc – Delfinul – nu s-a mai scufundat de 18 ani. Chiar în anul în care submarinul împlineşte „majoratul” în inactivitate, Mircea Duşa a anunţat, că „Delfinul” ar putea deveni o prioritate, alături de scutul antirachetă de la Deveselu şi participarea armatei române în teatrul de operaţii din Afganistan, scria România liberă la sfârşitul lunii mai. ”Ar fi şi o onoare pentru Armata Română să repună în funcţiune acest submarin”, a afirmat acesta. Este nevoie însă de circa 20 de milioane euro, cât costă un set nou de baterii.

În prezent, „Delfinul” nu mai face decât figuraţie la Ziua Marinei Române, fiind unul dintre principalele obiective de interes pentru civilii care vizitează portul militar. În prezent, în lume mai sunt active 48 de submarine din clasa „Kilo”, din cele 57 construite.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...