Mărci private vs brand: Care sunt categoriile cu cele mai semnificative diferențe de preț

Prețul alimentelor comercializate de marile lanțuri de magazine sub propriile mărci este cu aproximativ 10% mai mic față de cel al alimentelor de brand. Există însă și excepții, precum la carne și ouă, unde diferențele de preț sunt inexistente sau nesemnificative. La produsele non-alimentare, diferența este de 50%.
Alina Stanciu - lun, 07 iun. 2021, 22:04
Mărci private vs brand: Care sunt categoriile cu cele mai semnificative diferențe de preț

Emblematice în special pentru rețelele de magazine alimentare tip discounter și promovate în special prin faptul că sunt mai ieftine decât produsele de brand, mărcile private din anumite categorii de alimente costă aproape la fel ca produsele vândute sub sigla unor mărci consacrate, potrivit unei analize realizată de RetailZoom la cererea Economica.

Totuși, conform datelor din perioada ianuarie-aprilie 2021, prețul mărcilor proprii este cu aproximativ 10% mai mic per total alimente și cu 50% mai mic per total non-alimente comparativ cu cel al brandurilor.

“Cele mai cumpărate categorii de mărci private alimentare sunt carnea crudă cu greutate variabilă, brânza preambalată, uleiul, laptele și ouăle. Carnea este la paritate de preț, în timp ce brânza preambalată este cu 10% mai ieftină decât brandurile, uleiul cu 20%, iar marca privată de lapte costă de două ori mai puțin. În cazul ouălor, marca privată este oarecum la paritate de preț cu brandurile, prețul competitiv al mărcii proprii în această ultimă categorie menționată fiind explicat prin mixul de mărci listate de retaileri atât în segmentul ieftin, cât și în segmentul de produse premium (ce includ și ouă bio)’, au explicat pentru Economica oficialii RetailZoom.

În sectorul non-alimentar, categoriile de mărci private cu cele mai mari vânzări sunt prosoapele de hârtie pentru bucătărie, hârtia igienică, pungile alimentare/ sacii de gunoi, șervețelele umede și scutecele pentru bebeluși, toate aceste categorii aflate în topul preferințelor având o diferența de preț de peste 20%. Mai exact, rolele de hârtie, hârtia igienică și șervețelele umede pentru bebeluși sunt cu 30% mai ieftine față de cele aparținând brandurilor, pungile alimentare / sacii de gunoi cu 20%, iar scutecele pentru bebeluși sunt chiar la jumătate de preț.

Vânzări în scădere la produsele non-alimentare

În perioada ianuarie-aprilie 2021, valoarea vânzărilor de alimente comercializate sub mărcile private ale retailerilor a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în linie cu creșterea raportată de branduri

În sectorul non-alimentar însă, dinamica a fost negativă pentru ambele tipuri de mărci din cauza contractării vânzărilor de la începutul anului pentru produsele de îngrijire personală și a casei. Cele private au înregistrat o scădere de 4%, în timp ce vânzările de branduri au fost cu 1% mai mici.

În rest, conform RetailZoom,  perioada sărbătorilor pascale  a adus vânzări peste nivelul anului trecut plus 15,8% vs 5, 4%). Toate sectoarele sunt responsabile de creșterea consumului, cel al produselor de îngrijire personală remarcându-se prin cea mai bună dinamică  plus 21,6%) redevenind un influențator pozitiv pentru evoluția coșului de cumpărături.

De asemenea, spre deosebire de perioada ianuarie- februarie, când doar trei  sectoare înregistrau dinamici ce depășeau 10%, în perioada 12 aprilie-9 mai, 10 sectoare dețin această performanță vs 2020. Dintre alimente, carnea pe ștele și gustările dulci recâștigă spațiu pe lista de cumpărături (cu dinamici de peste 10% și 15% iar băuturile rămân în top din același punct de vedere (plus 33% pentru răcoritoare și plus 21,5% pentru băuturi  alcoolice).

Informațiile din studiul RetailZoom se referă la un index de date provenite din peste 3.400 de magazine din comerțul modern internațional respectiv magazine convenience și supermarket (Carrefour market, Carrefour express, dm , Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , XPress),
magazine de format mare (Carrefour hyper, Cora, Metro).Total FMCG acoperit se referă la 19 4 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei , tutun & țigări.

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...