Cumpărături în pandemie: Vânzările au crescut cu 15%. Avem mai multe magazine, prețuri mai mari și apetit de consum crescut

Stocuri fluctuante, prețuri crescute, trafic limitat, lanțuri logistice îngreunate, promoții prea multe sau prea puține, mărci private care o iau la vale. Acestea sunt o parte dintre efectele pandemiei care, pe de altă parte, a accelerat și consolidat soluții de creștere și de menținere a calității produselor și a simplificat modul în care românii fac cumpărături. În 2020 s-au deschis 356 de noi magazine, pe rafturi au apărut cu 16% mai multe produse față de anul anterior, piața produselor de larg consum a crescut cu 15%, iar prețurile cu 6,7%.  
Alina Stanciu - joi, 04 feb. 2021, 11:44
Cumpărături în pandemie: Vânzările au crescut cu 15%. Avem mai multe magazine, prețuri mai mari și apetit de consum crescut

În ciuda pandemiei, a traficului redus din magazine, a programelor scurtate, anul 2020 a adus o mare efervescență pe piața de retail și un plus de 15% în vânzările de produse de larg cinsum față de anul trecut, se arată într-o analiză a companiei de cercetare RetailZoom. Dinamica se explică parțial prin creșterea numărului de magazine ( plus 356 de unități ale brandurilor monitorizate), astfel că, în termeni comparabili din punct de vedere al numărului de unități, creșterea a fost de 8%.

“Anul 2020 a reușit să parcurgă câteva etape dificile în menținerea vânzărilor din retail pe plus și chiar ceva mai sus față de nivelul anului 2019 în ciuda reținerilor românilor de a mai face cumpărături cu aceeași relaxare ori impulsivitate specifică anilor anteriori Pe de altă parte, închiderea horeca și deschiderile de magazine ( 356 vs 2019) au ajutat cu plus de valoare la această creștere, în timp ce pe univers comparabil de magazine dinamica anuală a fost mai mică de 10, dar tot pe plus ( 8%n.red). București Ilfov rămân zonele ce contribuie cel mai mult la creșterea vânzărilor în total FMCG urmate de Constanța, Timi ș, Cluj, Iași, Prahova, Dâmbovița, Brașov, Suceava”, exoplică analiștii RetailZoom.

Ce s-a cumpărat cel mai mult

Cu excepția produselor de îngrijire personală, ce au menținut per total nivelul de creștere înregistrat anul trecut (plus 10%), produsele alimentare (plus 14,7%) și cele de îngrijire a casei (16,6%) au atins cea mai mare creștere în 2020 față de anii anteriori. Țigăriile și tutunul au generat și ele vânzări cu 18,4% mai mari față de anul trecut.

Pe tipuri de produse, cea mai mare creștere în vânzări s-a înregistrat la farmaceutice ( plus 133%), mâncăruri semipreparate (plus 37,5%), mâncare de animale (26,6%), igienă intimă (23,6%) sau alcool (23,3%). De asemenea, creșteri atipice față de trendul ultimilor ani ( 2019 vs 2018) când s-au înregistrat scăderi în valoare, au fost semnalate la ulei și margarină (plus 19%), în timp ce vânzările de carne au crescut mai puțin decât anul trecut (plus 10,8% în 2020 vs 2019), fructe și legume congelate ( plus 10,6%), băuturi răcoritoare (plus 9%), produse pentru îngrijire orale (7,9%) sau mâncare ambalată (plus 7,5%)

Au fost și categorii care au scăzut în 2020 față de 2019, în contextul în care trendul din 2019 fusese unul pozitiv. Este vorba despre produsele de îngrijire personală ale căror vânzări au scăzut cu 14,5% și de produsele alimentare pentru bebeluși (minus 2,2%). „Sectorul de îngrijire personală a fost cel mai mult afectat de pandemie, iar recuperarea vânzărilor va fi de lungă durată și va include re educarea consumatorului și crearea unor obiceiuri noi privind rutina de îngrijire, deoarece cel mai afectate sunt produsele de îngrijire facială și înfrumusețare ( creme, ojă, bărbierit). Produsele de îngrijire a casei vor continua să urce în topul vânzărilor, frecvența și ocaziile lor de utilizare multiplicându se în 2020. Detergenții de mobilă și pentru covoare sunt singurii care sunt la coada clasamentului, în rest toate categoriile depășesc așteptările în vânzări”, potrivit analiștilor RetailZoom.

Formatul câștigător

Din datele RetailZoom, supermarketurile au câștigat în ultimii trei ani câte un punct procentual în dinamică față de celelalte formate de magazine, ajungând la un plus de 16,5%. Urmează îndeaproape formatul convenience, cu un plus de 14,5%. În ceea ce privește hypermarketurile și magazinele cash&carry, acestea au încasat cu 11,4% mai mult decât anul trecut.

Pe tipuri de produse, la alimente, unde vânzările totale au crescut cu 14,7% față de 2019, mai mult decât în 2019 vs 2018, cei mai câștigați din punct de vedere al dinamicii au fost supermarketurile, cu un plus de 16,8%, chiar cu câteva puncte peste creșterea din 2019 vs 2018. Urmează formatele mari care au raportat un plus de 11,5%, peste creșterea din 2019 vs 2018. În schimb, deși în 2020 au avut vânzări cu 13,4% mai mari față de 2019, magazinele tip convenience precum Inmedio, Xpress și alte magazine cu suprafață de sub 100 de mp au crescut mai puțin decât în 2019 vs 2018.

La produse de îngrjire personale (plus 10,8% în total), magazinele convenience au avut cea mai mare creștere (30,8%), plusul fiind semnificativ mai mare față de perioada 2019 vs 2018. Și formatele mari de magazine au reușit în 2020 să crească mai mult decât în 2019, respectiv 9,6%, în timp ce supermarketurile și-au pierdut din avântul luat în 2019 și au raportat un plus de 11,2%.

În ceea ce privește categoria produselor de îngrijire a casei, tot la magazinele tip convenience s-au îndreptat mai mult românii, creșterea lor fiind de 29%, mult peste cea raportaă în 2019 vs 2018. Urmează supermarketurile ( plus 20,8%), adică peste majorarea din 2019 vs 2018 și formatele marai care au crecsut cu 12,4%, tot peste anul anterior. Per total, această categorie de produse a crescut în valoare cu 16,6%, mai mult decât în 2019.

Ca o concluzie, toate formatele de magazine au fost pe plus în 2020, dar magazinele tip cnvenience și-au pierdut din avânt la mâncare, dar au crescut mult mai accelerat la produsele de îngrijire personală și de îngrijire a casei. Supermarketurile au profitat cel mai mult de nevoia românilor de a-și curăța casa, au avut creștere peste 2019 la alimente, dar și-au diminuat avântul la produse de îngrijire personală. În ceea ce privește hipermarketurile și magazinele cash&carry, acestea sunt singurele care au crescut mai mult decât în 2019 vs 2018 la toate categoriile, dar creșterile lor au fost mai moderate, de până în 13%.

Schimbare importantă pe segmentul mărcilor private. Au o dinamică descendentă

Mecanismele de loializare ale brandurilor au funcționat chiar și într-un an în care diferențierea față de concurenți și conectarea au fost mai greu de realizat ori au intrat în procese de reinventare a comunicării cu aceștia, notează analiștii companiei de cercetare. Potrivit acestora însă, mărcile proprii rețelelor de magazine au menținut cota de piață atinsă în anii anteriori, dar sunt deja pe un ușor trend de descreștere.

Astfel, la alimente, brandurile proprii au ajuns la o cotă de piață de 17,3% în valoare, cu 0,6 puncte procentuale sub 2019. Spre exemplu, a scăzut cota de piață cu aproximativ 3%-5% a mărcilor private de mâncare pentru câini, ouă și ulei, produse cu o cotă mare în total categorie, de peste 50%.

În schimb, brandurile private au raportat cote de piață mai mari la carne crudă, apă îmbuteliată sau mâncare de pisici.

 Prețurile au crescut. Promoțiile și-au revenit

Cu toate dificultățile de cumpărare întâmpinate pe parcursul anului, promoțiile și-au recâștigat poziția atinsă în 2018 ( 24,4% în 2020 față de 23,2% în 2019 și 25% în 2018), chiar dacă în lunile martie-aprilie, apoi octombrie-noiembrie ponderea lor a fost redusă substanțial din motive evidente cauzate de pandemie, mai atrag atenția specialiștii RetailZoom.

În 2020 au fost puse pe rafturi 8,9 mii de articole, dintre care 16% au fost lansate anul trecut, 60% dintre ele fiind alimente. Produsele noi au contribuit cu 4,2% la vânzările valorice.

În ceea ce privește prețurile, acestea au crescut în medie cu 6,7%, cu un plus de 7,2% la alimente și 5,7% la produsele pentru casă. Produsele pentru îngrijire personală s-au ieftinit cu 0,7%.

Analiza RetailZoom a fost realizată pe baza indexului de date scanate compus din peste 3.200 de magazine din comerțul modern internațional. Au fost incluse Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , Xpress, Cora, Carrefour hyper, Metro. Total FMCG acoperit se referă la 193 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei, tutun .

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...