Mare parte din teritoriul Italiei va intra în lockdown începând de luni

Guvernul italian urmează să anunţe vineri măsuri de izolare pentru o mare parte a ţării începând de luni, între care închiderea şcolilor, a barurilor şi restaurantelor pentru a opri un al treilea val de epidemie care ameninţă să supraaglomereze spitalele din ţară, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - vin, 12 mart. 2021, 20:04
Mare parte din teritoriul Italiei va intra în lockdown începând de luni

Guvernul condus de Mario Draghi a adoptat vineri în Consiliul de miniştri noi măsuri anti-Covid pentru perioada 15 martie – 6 aprilie, hotărând în special ca regiunile care înregistrează un număr de peste 250 de noi cazuri pe săptămână să intre automat în zona roşie (cel mai mare nivel de risc corespunzător celor mai drastice restricţii).

Clasificarea în zona roşie, în conformitate cu codul de culori în vigoare de mai multe luni, duce la închiderea şcolilor, colegiilor, liceelor şi universităţilor, precum şi a barurilor şi restaurantelor, cu excepţia locurilor care doar vând preparatele culinare pentru a fi consumate în altă parte. Deplasările sunt limitate la cerinţele de muncă, achiziţionarea de produse de bază şi urgenţe de sănătate.

În plus, pentru weekendul de Paşte (3, 4 şi 5 aprilie), întreaga peninsulă va fi clasificată automat ca fiind zonă ”roşie”.

Italia, care săptămâna aceasta a trecut pragul de 100.000 de decese din cauza pandemiei, îmregistrează o creştere accentuată a contaminărilor şi deceselor, în mare parte din cauza tulpinii britanice. Autorităţile au raportat joi 26.000 de cazuri noi şi 373 de decese în 24 de ore.

În funcţie de noile reguli hotărâte, marile regiuni din nord – Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna -, precum şi Lazio (regiunea Romei) şi Calabria ar urma să treacă în zona roşie, alăturându-se astfel regiunilor sudice Campania, Basilicata şi Molise.

Clasificarea regiunilor urmează să fie anunţată vineri după-amiaza. Pentru compania de cercetare în domeniul sănătăţii GIMBE, creşterea numărului de cazuri noi observate pe o perioadă de trei săptămâni ”confirmă începutul celui de-al treilea val” al COVID-19.

Potrivit preşedintelui companiei, Nino Cartabellotta, în mai mult de jumătate din cele 20 de regiuni din Italia, ”spitalele şi mai ales unităţile de terapie intensivă sunt deja saturate” şi spitalizările sau intervenţiile non-covid au fost anulate.

Noile restricţii severe la nivel naţional ar fi o altă lovitură dură pentru a treia cea mai mare a treia economie a zonei euro, aflată într-o recesiune severă din 2020. Dar, potrivit unui sondaj publicat în weekendul trecut de cotidianul Il Corriere della Sera, 44% dintre italieni sunt favorabili restricţiilor, faţă de 30% cu doar două săptămâni mai devreme.

Italia a lansat planul său de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, dar livrările au încetinit considerabil şi doar 1,8 milioane de persoane – dintr-o populaţie de 60 de milioane – au primit până acum două doze de vaccin.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași organizează o caravană a vaccinării la sate
Antibiotice Iași organizează o caravană a vaccinării la sate
Societatea controlată de stat Antibiotice Iași, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Iași și Instituția Prefectului-Județul Iași, a organizat Caravana a+, un centru mobil de......
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Comisia Europeană a adoptat marţi o Comunicare privind o impozitare a întreprinderilor, care să fie adaptată secolului ...
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Gigantul american Amazon.com Inc este în negocieri pentru a achiziţiona celebrul studio de cinema Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ...
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al Universităţii Babeș-Bolyai
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al ...
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, "Data Science for Industry and Society", susținut ...