1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Marea Britanie a înregistrat în iulie o creștere economică de 6,6%, această fiind a treia lună consecutivă de evoluție pozitivă

Economia britanică a continuat să se redreseze în iulie, dar rămâne sub nivelul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus (COVID-19), conform datelor publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi site-ul lse.co.uk, citate de Agerpres.

11 sep, 2020 | Agerpres

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans de 8,7% în iunie şi de 2,4% în mai, în timp ce analiştii se aşteptau în iulie la o creştere de 6,7%. Activitatea economică a revenit la 88,3% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

"Deşi redresarea a continuat într-un ritm semnificativ, economia britanică încă trebuie să recupereze pierderile cu care se confruntă de la începutul pandemiei. Toate domeniile industriei, în special în domeniul producţiei de băuturi şi de maşini, au înregistrat îmbunătăţiri, iar sectorul construcţiilor a continuat de asemenea redresarea. Totuşi, atât producţia industrială, cât şi construcţiile rămân sub nivelul de dinaintea crizei", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 6,1% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de 7%. Totuşi, sectorul este la 40% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

Economia britanică s-a contractat cu un nivel record, 20,4%, în trimestrul doi din 2020, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), conform datelor publicate luna trecută de Oficiul Naţional de Statistică. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă şi este în linie cu estimările analiştilor. Marea Britanie este a şasea economie a lumii.

Banca Angliei (BoE) a avertizat recent că se aşteaptă ca economia britanică să aibă nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Oficialii BoE au anunţat că se aşteaptă ca economia să nu se redreseze la nivelul înregistrat la înaintea pandemiei până la sfârşitul anului viitor. Dar previziunile pe termen scurt sunt mai puţin sumbre. Deşi rata şomajului ar urma să crească la 7,5% până la finalul anului, este un nivel mai redus decât previziunea BoE din mai, de 10%.

De asemenea, în mai, Banca Angliei a dat publicităţii ceea ce numeşte "un scenariu ilustrativ", potrivit căruia Produsul Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un avans de 9% în 2021. Săptămâna trecută, oficialii au previzionat că economia britanică se va contracta mai puţin în acest an, cu 9,5% - cea mai slabă performanţă din ultimii 99 de ani - dar sub declinul de 14% estimat în mai.

"Perspectivele privind economia britanică şi cea mondială rămân extrem de nesigure, din cauza evoluţiei pandemiei, a măsurilor luate pentru protejarea sănătăţii publice şi a modului în care guvernele, gospodăriile şi companiile răspuns la aceşti factori", se arată în comunicatul Băncii Angliei publicat după reuniunea de de politică monetară.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO