Marea Britanie acuză Rusia că agită criza din Ucraina

Marea Britanie a acuzat miercuri Rusia că instigă violenţele din estul Ucrainei cu ''un torent de dezinformări'' şi a făcut apel la Moscova să facă uz de influenţa sa pe lângă separatiştii proruşi pentru a pune capăt conflictului lor cu forţele guvernamentale ucrainene, relatează agenţia Reuters.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 14:28
Marea Britanie acuză Rusia că agită criza din Ucraina

Într-una dintre cele mai puternice declaraţii pe această temă de până în prezent, Foreign Office (Ministerul britanic de Externe) a afirmat că Rusia nu poate fi crezută când respinge responsabilitatea sa în evenimentele din Ucraina.

”Facem apel la Rusia să se folosească de influenţa sa pentru a pune capăt instabilităţii” din estul Ucrainei, a declarat Foreign Office într-un comunicat, subliniind că ”Rusia a refuzat să condamne acţiunile ilegale ale grupurilor armate” ale separatiştilor proruşi.

”Am auzit (din partea Rusiei) un torent de dezinformări şi de declaraţii inflamatoare care alimentează tulburările şi provoacă temeri nefondate. Am văzut o desfăşurare de forţe şi manevre la graniţele Ucrainei destinate să intimideze”, se mai spune în comunicat.

În opinia Marii Britanii, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova a izolat Rusia pe plan internaţional. Marea Britanie nu doreşte să izoleze Rusia, afirmă Foreign Office, dar Londra şi alţii nu pot ignora atacurile la adresa suveranităţii Ucrainei.

Reuters notează că declaraţiile Londrei coincid cu continuarea unei ofensive a forţelor guvernamentale ucrainene împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

Joi, premierul britanic, David Cameron, va avea o rară întâlnire tete-a-tete cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în Franţa, în cadrul căreia el va face apel la liderul de la Kremlin să contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina.

Întâlnirea, la iniţiativa lui Cameron, trebuia să aibă loc iniţial vineri, dar a fost devansată cu o zi din motive tehnice. Cameron şi Putin vor fi prezenţi în Franţa la ceremoniile consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al doilea război mondial.

Aceasta va fi prima întâlnire Cameron-Putin de când Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, a provocat o dispută diplomatică comparând, într-o discuţie privată în cadrul unei vizite în Canada, politica lui Putin cu cea a lui Hitler, notează la rândul său AFP.

Potrivit unor oficiali britanici, citaţi de Reuters, Cameron va profita de întâlnire pentru a-l îndemna pe Putin să stabilească relaţii de colaborare cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko.

Putin va fi primit joi seara la Elysee de către preşedintele francez, Francois Hollande, iar cancelarul german, Angela Merkel, se va întâlni cu liderul rus vineri dimineaţa, chiar înainte de ceremoniile oficiale consacrate marcării debarcării.

Casa Albă, notează AFP, a insistat de săptămâni de zile asupra faptului că preşedintele Barack Obama şi Putin nu vor avea o întâlnire tete-a-tete în Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...