Marea Britanie: Alegătorii sunt mai receptivi faţă de UKIP decât indică sondajele de opinie

Sprijinul potenţial pentru partidul antieuropean britanic UKIP este mult mai mare decât cel sugerat de sondajele de opinie, în condiţiile în care aproape o treime dintre alegători au vederi apropiate de cele ale susţinătorilor acestei formaţiuni, relevă un studiu citat luni de agenţia Reuters.
Economica.net - lun, 10 mart. 2014, 15:34
Marea Britanie: Alegătorii sunt mai receptivi faţă de UKIP decât indică sondajele de opinie

UKIP – Partidul Independenţei Marii Britanii, condus de Nigel Farage – speră să-i învingă atât pe conservatorii premierului David Cameron, cât şi pe laburişti, de opoziţie, la alegerile europarlamentare care vor avea loc în mai şi ameninţă să divizeze electoratul de centru-dreapta la alegerile naţionale din 2015.

În prezent, UKIP are nouă mandate în Parlamentul European din cele 73 ale Marii Britanii şi dispune de trei fotolii în Camera Superioară a Parlamentului britanic – Camera Lorzilor -, dar încă nu a reuşit să pătrundă în Camera Comunelor.

O analiză realizată de cercetători de la Universităţile Manchester şi Nottingham în care au fost cuprinşi peste 100.000 de alegători şi 6.000 de susţinători ai UKIP a constatat că susţinerea pentru formaţiunea anti-UE nu este alimentată numai de preocupările legate de apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar. Astfel, euroscepticismul, ostilitatea faţă de imigraţie şi nemulţumirea faţă de actualele politici sunt principalele considerente aflate la baza sprijinului pentru UKIP, 20% dintre alegătorii britanici regăsindu-se în toate trei şi 30% în două dintre ele.

Pe de altă parte, potrivit ultimelor sondaje de opinie efectuate pe plan naţional, UKIP a crescut în preferinţele de vot ale alegătorilor de la 3% în 2010 la 13% în momentul de faţă.

‘Potenţialul UKIP depăşeşte cu mult sprijinul de care se bucură actualmente în sondaje’, a conchis Robert Ford, unul dintre autorii studiului, care urmează să fie publicat la 14 martie în volumul ‘Revolt on the Right: Explaining Support for the Radical Right in Britain (‘Revolta dreptei: Cum se explică susţinerea pentru dreapta radicală în Marea Britanie’).

Potrivit colegului său Matthew Goodwin, alegătorii UKIP sunt furioşi mai ales din cauza felului în care a fost gestionată de către guverne – atât cel conservator, cât şi cel laburist anterior – problema imigraţiei, pe care sondajele o includ între principalele trei preocupări ale electoratului.

Totodată, cercetătorii explică creşterea în sondaje a UKIP de la alegerile din 2010 nu prin extinderea bazei sale electorale în rândul mai multor categorii sociale, ci prin atragerea unui număr tot mai mare de simpatizanţi din clasa muncitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...