Marea Britanie: Campania guvernamentală ‘Go Home’ face obiectul unei anchete

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul publicităţii a anunţat vineri lansarea unei anchete cu privire la campania 'Go Home' prin care guvernul îi îndeamnă pe imigranţii ilegali să se întoarcă în ţările lor, altfel riscând să fie arestaţi, relatează AFP.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 14:00
Marea Britanie: Campania guvernamentală 'Go Home' face obiectul unei anchete

‘Am primit circa 60 de plângeri, legate mai ales de problema vocabularului campaniei, calificat drept agresiv şi iresponsabil, întrucât aminteşte de sloganurile folosite de grupările rasiste în timpul atacurilor lor asupra imigranţilor şi poate exacerba tensiunile interrasiale’, a indicat un purtător de cuvânt al autorităţii, anunţând deschiderea anchetei.

Luna trecută, două camionete au cutreierat timp de o săptămână mai multe cartiere ale Londrei în care trăiesc numeroşi străini, purtând pancarte uriaşe pe care erau desenate o pereche de cătuşe şi sloganul: ‘Sunteţi în Marea Britanie în mod ilegal? Întoarceţi-vă acasă sau riscaţi să fiţi arestaţi’.

Tururile cu camioneta – numite ‘racist vans’ de detractorii lor – au încetat, dar afişele continuă să fie distribuite în presa locală.

Campania ‘Go Home’ a stârnit profunde emoţii în Marea Britanie şi chiar divizări în coaliţia aflată la putere. Astfel, ministrul comerţului, Vince Cable, membru al Partidului Liberal-Democrat, a evocat o ‘iniţiativă stupidă şi ofensatoare’, la care purtătorul de cuvânt al premierului conservator David Cameron a replicat că e ‘evident’ că această campanie dă deja rezultate şi că a-i determina pe imigranţii ilegali să plece de bunăvoie din Marea Britanie este mijlocul cel mai rentabil de a-i face să plece. În ce-l priveşte, Partidul laburist, de opoziţie, a calificat campania drept ‘ridicolă’.

Imigraţia a revenit în ultimul timp în forţă în dezbaterea politică din Marea Britanie, în paralel cu ascensiunea partidului populist antieuropean Ukip. Guvernul de la Londra le-a impus deja o ‘garanţie’ de 3.000 de lire străinilor consideraţi a avea ‘nivel ridicat de risc’, veniţi cu viză temporară din Nigeria, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka şi Ghana.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...