Marea Britanie: Cifrele privind imigraţia ar urma să scadă cu aproape 20.000 pe an

Ministerul britanic de Interne insistă pentru scurtarea termenului de acordare a vizelor, care va duce la o reducere a cifrelor privind imigraţia cu aproape 20.000 pe an, fără a micşora de fapt numărul străinilor care muncesc în Regatul Unit, potrivit unor informaţii apărute joi pe site-ul The Telegraph.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 14:10
Marea Britanie: Cifrele privind imigraţia ar urma să scadă cu aproape 20.000 pe an

Teresa May, ministrul britanic de interne, avansează ideea modificării sistemului de acordare a vizelor, care îi va permite guvernului să susţină că numărul imigranţilor din regat este mai mic cu 20.000.

Într-un demers ce riscă să fie descris drept o încercare de manipulare a statisticilor privind imigraţia, oficiali din cadrul Home Office /Ministerul britanic de Interne/ au în vedere planuri de reducere a perioadei de acordare a vizelor, fie şi cu o zi, pentru a evita de a-i cataloga drept migranţi.

În prezent, muncitorii străini aduşi în Marea Britanie de către companii, pentru a acoperi lipsa de muncitori calificaţi, cu vize pe termen scurt ce se întind pe o durată de 12 luni, sunt incluşi în totalul imigraţiei nete anuale.

Ministerul britanic de Interne va reduce acum durata maximă de sejur pentru vizele ICT /Intra-Company Transfer/ sub 12 luni, ceea ce înseamnă că ei nu vor mai fi incluşi în totalul migraţiei nete anuale, scrie The Financial Times.

Aceasta survine în contextul în care guvernul continuă să facă presiuni ca urmare a promisiunii premierului conservator David Cameron şi a ministrului Teresa May de a reduce migraţia netă la ”zeci de mii” până în 2015. În februarie acest an, cifrele indicau o creştere a migraţiei nete cu o treime, ajungând la 212.000 în 2013.

”Explozia” cifrelor este în parte determinată de creşterea uriaşă a numărului de români şi bulgari care vin în Marea Britanie, cu 166 %, ajungând de la 9.000 la 24.000 an de an.

Biroului Naţional de Statistică /ONS/ afirmă că estimările pentru o perioadă de 12 luni până la sfârşitul lui septembrie au arătat un aflux net de 212.000 de migranţi către Marea Britanie, faţă de 154.000 pentru anul precedent.

Potrivit Home Office, se doreşte impunerea de noi limitări privind vizele ICR de teamă că ar putea abuza de ele companiile.

”Ne aflăm într-o situaţie destul de periculoasă dacă reorganizăm nivelurile sistemului de imigraţie în scopul de a atinge un obiectiv politic”, a declarat pentru The Financial Times Neil Carberry, director pentru forţa de muncă şi competenţe al CBI /Confederation of British Industry/. ”Aceasta va afecta din nou imaginea Regatului Unit de ţară unde noi primim persoane cu înaltă calificare”, a adăugat Carberry.

În ultimele săptămâni, premierul Cameron a insistat că guvernul îşi va atinge obiectivul privind migraţia netă până la alegerile generale preconizate pentru anul 2015.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...