Marea Britanie: Conservatorii cer limitarea imigraţiei din România şi Bulgaria în renegocierea relaţiei cu UE

Membri importanţi ai Partidului Conservator din Marea Britanie au pregătit un plan de limitare a imigraţiei din ţările sărace deja membre ale Uniunii Europene, precum România şi Bulgaria, sau aspirante la aderare, ca parte a procesului de renegociere a relaţiei Regatului Unit cu blocul comunitar, relatează Daily Mail.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 07:49
Marea Britanie: Conservatorii cer limitarea imigraţiei din România şi Bulgaria în renegocierea relaţiei cu UE

Astfel, ar urma să fie limitat numărul imigranţilor din ţări unde salariile şi ajutoarele sociale sunt mult mai mici decât în Marea Britanie.

O astfel de măsură, care atentează la principiul de bază al UE privind libertatea de mişcare, ar fi primit susţinere din partea unor membri ai guvernului, notează Daily Mail.

Conservatorii aflaţi la originea propunerii vor ca reforma imigraţiei să se afle în centrul eforturilor de renegociere a relaţiei cu Bruxellesul.

Conform propunerii, vor exista ‘două inele în Europa’, Marea Britanie şi alte state din afara zonei euro urmând a se angaja într-o integrare mai puternică.

Ţările din ‘celălalt inel’ ar urma să se concentreze pe comerţ, iar reglementările în afaceri, legislaţia privind drepturile omului şi drepturile la beneficii vor fi reduse radical.

Premierul David Cameron s-a angajat să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE înaintea unui posibil referendum privind ieşirea din blocul comunitar până la sfârşitul lui 2017. David Cameron se confruntă cu apeluri din partea parlamentarilor conservatori de a prezenta măsurile pe care speră să le obţină în procesul de renegociere.

Unii membri ai Partidului Conservator vor ca el să adopte o poziţie mai dură în privinţa imigraţiei, pentru a reduce ameninţarea reprezentată de partidul UKIP, anti-european şi anti-imigraţie, la alegerile generale de anul viitor.

David Cameron a evocat în trecut propuneri privind limitarea imigraţiei din ţări care aspiră la aderarea la UE, precum Turcia şi Albania, până când economiile lor vor fi aliniate la cea britanică.

Însă unii parlamentari conservatori vor ca ideea să fie extinsă şi să includă şi ţări care sunt deja membre. Cetăţenii acestor ţări vor avea în continuare permisiunea de a veni în Marea Britanie, însă numărul lor va fi limitat.

La începutul acestui an au existat informaţii privind o divizare a guvernului în privinţa posibilităţii de a include în programul electoral al Partidului Conservator angajamentul de a opri afluxul de lucrători din cele mai sărace ţări europene.

Ministrul de interne Theresa May ar fi unul dintre cei în favoarea limitării numărului de imigranţi din statele deja membre ale UE.

Însă criticii pun sub semnul întrebării capacitatea lui David Cameron de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE după ce a eşuat în încercarea de a împiedica numirea lui Jean-Claude Juncker, considerat prea federalist, la preşedinţia Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari la 15 aprilie, potrivit CoinMarketCap. Moneda Bitcoin este de departe cea mai mare criptomonedă şi reprezintă......
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că Guvernul condus de Adrian Năstase a fost cel mai "performant" executiv ...
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech ajunge luni în România, anunţă Comitetul naţional de coordonare a activităţilor ...
România, locul şase în Uniunea Europeană la producţia de grâu obţinută anul trecut
România, locul şase în Uniunea Europeană la producţia de grâu obţinută anul trecut
România a ocupat locul şase în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte producţia de grâu obţinută anul trecut, ...