Marea Britanie: Creştere record a economiei, de 16%, în trimestrul trei din 2020

Redresarea economiei britanice în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19) a fostîn trimestrul al treilea din 2020 mai rapidă decât se estima, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi site-ul lse.co.uk.
Economica.net - mar, 22 dec. 2020, 10:11
Marea Britanie: Creştere record a economiei, de 16%, în trimestrul trei din 2020

În perioada iulie-septembrie 2020, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere record de 16%, faţă de estimarea precedentă de 15,5%, dar încă nu a fost recuperat declinul de 18,8% din trimestrul doi din 2020, când măsurile de izolare au afectat activitatea economică.

După publicarea datelor, lira sterlină s-a apreciat la 1,3411 dolari, după ce luni se tranzacţiona la 1,3321 dolari.

Marea Britanie este a şasea economie a lumii, iar datele recente sugerează că ţara este în grafic pentru a înregistra cel mai sever declin anual din anii 1920.

De asemenea, Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că nivelul împrumuturilor Marii Britanii a atins nivelul record de 241 miliarde de lire sterline (323 miliarde de dolari) în primele opt luni ale anului financiar, cu aproape 190 miliarde de lire sterline mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Autorităţile se aşteaptă ca deficitul să ajungă la aproape 20% din PIB în anul financiar 2020/21, dublu faţă de nivelul înregistrat în timpul crizei financiare globale.

În plus, datoria publică se ridică la aproape 2.100 miliarde de lire sterline, sau 99,5% din PIB, cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB începând din 1962, a informat ONS.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a reiterat angajamentul de a reduce nivelul datoriei, dar nu imediat.

„Când economia noastră se va redresa, vom putea lua măsuri pentru a pune finanţele publice pe o poziţie mai sustenabilă, astfel încât să răspundem la viitoarele crize aşa cum am făcut în acest an”, a declarat Sunak.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a scăzut cu 8,6% în trimestrul trei din 2020, după un recul de 21,5% în precedentele trei luni. Activitatea economică a revenit la 91,4% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 15% în trimestrul trei din 2020, dar rămân la 91,1% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

Deficitul de cont curent al Regatului Unit – considerat una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale ţării – s-a adâncit în trimestrul trei la 15,7 miliarde de lire sterline, sau 2,9% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci bănci vând euro cu peste 5 lei la ghişee. Care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine case de schimb valutar bancare
Cinci bănci vând euro cu peste 5 lei la ghişee. Care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine case de schimb valutar ...
ING, Unicredit, BCR, OTP şi Techventures Bank vând încă de la începutul lunii mai un euro cu un cost mai mare de 5 lei la casele de schimb valutar ale băncilor. Prin internet banking valoarea......
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele de apartament – propuneri la UE
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele ...
Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei ...
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Premierul Florin Cîţu a anunţat că vineri va avea loc şedinţa de guvern în care va fi adoptată hotărârea pe tema ...
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
Nivelul datoriei mondiale a scăzut în primul trimestru, pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, graţie în ...