Marea Britanie lansează un calculator mondial online pe post de ghid pentru asigurarea unui viitor durabil

Ministerul britanic al energiei şi schimbării climatice (DECC) lansează miercuri un instrument inedit de calcul şi reflecţie cu privire la mijloacele de a asigura un viitor durabil pentru omenire, informează Le Monde.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 20:30
Marea Britanie lansează un calculator mondial online pe post de ghid pentru asigurarea unui viitor durabil

Pornind de la un tablou de bord foarte simplu ce cuprinde diferiţi indicatori – stilurile de viaţă în ce priveşte transportul, clădirile şi alimentaţia, opţiunile de energie, industriale şi agricole, site-ul http://www.globalcalculator.org/ permite oricui să-şi facă o idee despre impactul alegerilor individuale şi colective privind realizarea sau eşecul obiectivului internaţional de a limita la 2 °C creşterea temperaturii globale până în 2050.

‘Ideea este de a arăta că este perfect posibil să se asigure o bună calitate a vieţii pentru 10 miliarde de oameni, câţi se aşteaptă să aibă planeta în 2050, respectând obiectivele de mediu’, a explicat cu optimism Cameron Ramos, purtător de cuvânt al DECC.

Instrumentul a fost dezvoltat în colaborare cu ONG-uri şi universităţi din Europa, SUA şi China. El identifică mai multe combinaţii de posibili factori de succes în limitarea emisiilor de CO2. În vederea asigurării unui trai decent pentru 10 miliarde de oameni, ar trebui de exemplu să crească cu cel puţin 5% – 25% proporţia caselor încălzite cu energie electrică sau cu o sursă de energie care nu emite carbon. Aceasta ar reduce cu 90% nivelul de CO2 aferent producţiei de energie electrică şi ar extinde suprafaţa forestieră cu 5 până la 15%.

În mod pedagogic, ‘calculatorul’ prezintă explicaţii de fiecare dată când alegerile făcute contrazic obiectivul de ‘+2 °C’. De asemenea, el oferă informaţii despre costurile financiare ale fiecărei opţiuni. Incitantă, navigarea permite imaginarea unui număr infinit de combinaţii posibile ale politicilor de transport, industrie, construcţii sau energie prin intermediul unor scheme interactive.

Promotorii proiectului spun că s-au inspirat din succesul internaţional al unui instrument similar, dar limitat la Regatul Unit, care a fost dezvoltat în 2011. Multe ţări au încercat să dezvolte un calculator simplu şi accesibil atât persoanelor particulare cât şi reprezentanţilor industriilor, activiştilor sau politicienilor.

Versiunea internaţională lansată miercuri va da, probabil, naştere la controverse, deoarece nu ia în calcul variabila naţională, limitându-se să ofere soluţii la nivel global. Inegalităţile profunde privind nivelul de dezvoltare şi de trai nu sunt luate în considerare şi se presupune că eforturile propuse vor fi împărţite uniform. Aceasta este limita acestui ‘calculator mondial’, care se mulţumeşte cu o viziune globală şi se doreşte a fi ‘apolitic’.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...