Marea Britanie: Ministrul pentru Brexit nu garantează nimic migranţilor din UE

Ministrul britanic pentru Brexit a declarat că nu garantează dreptul de a rămâne în Regatul Unit migranţilor europeni sosiţi acum şi până la ieşirea oficială din Uniunea Europeană, într-un interviu publicat duminică în presă, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 05:06
Marea Britanie: Ministrul pentru Brexit nu garantează nimic migranţilor din UE
David Davis a declarat ziarului Mail on Sunday că el ar negocia cu liderii europeni pentru „a garanta o despăgubire generoasă pentru migranţii europeni prezenţi acum şi o despăgubire generoasă pentru cetăţenii britanici” aflaţi într-o ţară din UE, fără a oferi aceleaşi compensaţii noilor veniţi. 

El a vorbit despre „diferite posibilităţi” pentru a opri o „creştere” a sosirilor în Regatul Unit provenite din UE înainte de Brexit. 

„Am putea decreta ca autorizaţia de a rămâne sine die (în Marea Britanie) să se aplice numai înainte de o anumită dată”, a spus ministrul. 

Regatul Unit ar trebui să respecte regulile UE până la ieşirea efectivă din Uniune, inclusiv libertatea de circulaţie, dar ar putea decide cine să rămână în ţară, inclusiv pentru cei care sosesc înainte de data ieşirii. 

Davis a indicat că articolul 50, care permite să se notifice în mod oficial dorinţa ţării de a părăsi UE, nu va fi activat până la începutul anului 2017. Negocierile pentru ieşire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va părăsi UE cel târziu la începutul anului 2019. 

Comisia Europeană refuză să înceapă negocierile înainte ca articolul 50 să fie activat, dar pentru Davis, dialogul este inevitabil. 

„Noi nu avem ce negocia, doar să găsim unde sunt interesele lor”, a spus el. 

Noul ministru britanic al afacerilor externe Boris Johnson se duce la Bruxelles luni pentru reuniunea lunară a celor 28 de şefi de diplomaţii europene. 

Un dineu informal planificat duminică cu cei 28 de şefi de diplomaţii europene pentru a discuta despre ieşirea Regatului Unit din UE a fost cu toate acestea anulat. 

Dineul de duminică seară urma să abordeze impactul pe care îl va avea ieşirea Marii Britanii, al cărei buget al apărării este cel mai mare din UE, asupra politicii externe a Uniunii şi capacităţii sale de a pune pe picioare operaţiuni militare, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de France Presse. 

Dar mai multe capitale s-au opus, considerând că trebuie începute „discuţii informale” cu Londra înainte de activarea articolului 50, a precizat el.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, nu mai face parte......
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești ...
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...