Marea Britanie: Numărul românilor şi bulgarilor a crescut cu 55.000 în perioada septembrie 2014 – septembrie 2015

Numărul cetăţenilor români şi bulgari în Marea Britanie a crescut cu 55.000 în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015, România şi Bulgaria reprezentând acum sursa a peste o cincime din totalul imigranţilor proveniţi din celelalte state ale Uniunii Europene ajunşi pe teritoriul britanic, relevă joi canalul de televiziune Sky News, care citează Oficiul naţional de statistică britanic.
Economica.net - joi, 25 feb. 2016, 12:12
Marea Britanie: Numărul românilor şi bulgarilor a crescut cu 55.000 în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015

Imigraţia netă din Marea Britanie (diferenţa dintre numărul celor veniţi în Regatul Unit şi numărul celor care au părăsit teritoriul britanic) era de 323.000 de persoane în septembrie anul trecut, în creştere cu 31.000 faţă de septembrie 2014, dar scădere cu 4% faţă de nivelul record de 336.000 persoane înregistrat în intervalul iunie 2014 – iunie 2015.

De asemenea, imigraţia netă a cetăţenilor UE în Marea Britanie era în septembrie 2015 de 172.000 de persoane, în creştere faţă de 158.000 în anul anterior.

Imigraţia este un subiect central în dezbaterea politică ce precede referendumul din 23 iunie cu privire la oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Marea Britanie, membră a UE din 1973, are deja opţiuni de retragere din majoritatea politicilor comunitare importante, printre care obligaţia de a adera la zona euro sau la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Înainte de alegerile din mai anul trecut, câştigate de Partidul Conservator, guvernul Cameron şi-a stabilit ca obiectiv reducerea imigraţiei nete anuale sub nivelul de 100.000 de persoane.

‘Prim-ministrul a renegociat poziţia Marii Britanii în cadrul UE pentru a închide rutele de intrare ‘pe uşa din spate’ în Regatul Unit şi a exercita un control mai mare asupra migraţiei dinspre UE, prin combaterea primirii nejustificate de ajutoare sociale. Vom insista, de asemenea, pe controale mai dure asupra imigraţiei atunci când vor adera noi state la UE, în vederea stopării migraţiei în masă cu care ne-am confruntat în trecut”, a declarat ministrul britanic al imigraţiei James Brokenshire.

La rândul său, liderul Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP, eurosceptic), Nigel Farage, a scris pe contul său de Twitter: ”Cifrele despre români şi bulgari au crescut semnificativ cu 55.000 (sic) în cele 12 luni anterioare lui septembrie 2015, fiind chiar mai mari decât am prognozat”.

”Aşa cum spun de mai mulţi ani, nu putem ţine sub control imigraţia în Marea Britanie atât timp cât rămânem în interiorul Uniunii Europene. Angajamentul guvernului de reducere a imigraţiei nete la zeci de mii de persoane continuă să fie ilar”, a adăugat liderul UKIP.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...