Marea Britanie: Numărul şomerilor a scăzut sub două milioane, pentru prima dată din 2008

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie a continuat să se îmbunătăţească în timpul verii, depăşind estimările economiştilor, rata şomajului ajungând la cel mai redus nivel din 2008, transmite BBC.
Economica.net - mie, 15 oct. 2014, 12:40
Marea Britanie: Numărul şomerilor a scăzut sub două milioane, pentru prima dată din 2008

Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului a scăzut la 6% în perioada iunie-august 2014, de la 6,2% în precedentele trei luni. Economiştii se aşteptau la o scădere a ratei şomajului până la 6,1%. În perioada iunie-august 2014, numărul şomerilor în Regatul Unit a scăzut cu 154.000, la 1,97 milioane, fiind pentru prima dată din 2008 când numărul şomerilor a scăzut sub două milioane, a anunţat ONS.

De asemenea, numărul persoanelor care au solicitat indemnizaţie de şomaj s-a redus în septembrie cu 18.600, la 966.500. Este pentru prima dată din septembrie 2008 când numărul persoanelor care au solicitat indemnizaţie de şomaj a ajuns sub un milion, scrie Agerpres.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut cu 46.000, în perioada iunie-august 2014, ajungând la nivelul record de 30,8 milioane. Astfel, rata angajării este acum de 73%, aproape de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, 73,2%.

Totuşi, creşterea numărului de angajaţi în perioada iunie-august 2014 a marcat cel mai slab avans trimestrial din mai 2013, economiştii sugerând că redresarea economiei britanice încetineşte.

‘Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămâne solidă. Totuşi, există temeri referitoare la cel mai lent ritm de creştere a numărului de angajaţi din ultimele 15 luni, ceea ce sugerează că ritmul de creştere al economiei încetineşte’, a apreciat David Kern, economist şef la Camera de Comerţ (BCC).

Dar rata anuală de a creştere a salariilor, excluzând bonusurile, a fost de doar 0,9% perioada iunie-august 2014. Rata inflaţiei în Marea Britanie, care s-a situat la 1,2% în septembrie, este sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei şi continuă să depăşească majorarea salariilor, afectând consumatorii. Banca Angliei estimează o creştere de 2,5% a salariilor anul acesta, de la 1,25% în 2013, dar sub nivelul de dinaintea crizei, de 4,5%.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie – iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 şi al şaselea trimestru consecutiv de creştere.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...