Marea Britanie prelungeşte izolarea, dar ar putea redeschide magazinele şi şcolile la 1 iunie

Magazinele şi şcolile primare se vor putea deschide la începutul lunii iunie în Marea Britanie în caz de progres în lupta contra pandemiei de COVID-19, a anunţat duminică premierul Boris Johnson, decretând prelungirea până la 1 iunie a măsurilor de izolare introduse la 23 martie, comentează AFP. citat de Agerpres Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore 269 de noi decese de COVID-19, bilanţul total al morţilor ridicându-se la 31.855, potrivit informaţiilor date publicităţii duminică de Ministerul Sănătăţii de la Londra, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 11 mai 2020, 02:38
Marea Britanie prelungeşte izolarea, dar ar putea redeschide magazinele şi şcolile la 1 iunie

„Deşi am realizat progrese pentru a satisface cel puţin anumite condiţii pe care le-a fixat, nu le-am îndeplinit pe toate. Nu a venit deci momentul să punem pur şi simplu capăt, în această săptămână, izolării”, a declarat Boris Johnson într-un discurs la televiziune.

Circa 32.000 de persoane testate pozitive la coronavirus au murit în Marea Britanie, cel mai grav bilanţ la nivel mondial după Statele Unite. Deşi numărul de morţi şi spitalizări se reduce, situaţia rămâne îngrijorătoare, mai ales în azilurile de bătrâni.

Premierul conservator a prezentat un plan de relaxare treptată cu speranţa de a putea redeschide progresiv, de la începutul lui iunie, magazinele şi şcolile primare.

La începutul lui iulie, „dacă sunt reunite toate condiţiile”, guvernul speră „să redeschidă cel puţin” unele baruri, restaurante şi alte locuri publice.

În plus, guvernul doreşte „să instituie în curând o carantină pentru persoanele care intră în ţară cu avionul”, a mai spus el, fără să anunţe vreo dată oori alte detalii în legătură cu această măsură. Declaraţia a provocat îngrijorare în sectorul aerian, deja lovit puternic de pandemie.

„Nicio măsură de carantină nu li se va aplica turiştilor venind din Franţa în acest stadiu”, a precizat Palatul Elysee, după o discuţie telefonică între preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul Boris Johnson. Mai multe media au informat, de asemenea, că nu vor fi vizaţi de această măsură călătorii venind in Irlanda.

Populaţia este îndemnată să depună eforturi în continuare, însă nuanţat: dacă telemunca rămâne recomandată, cei care nu pot lucra de acasă sunt „încurajaţi activ” să meargă de luni la serviciu.

În acelaşi timp, le este cerut să evite transportul în comun şi să respecte o distanţă de doi metri între persoane.

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a criticat imediat lipsa de „claritate” a premierului Boris Johnson. „Declaraţia prim-ministrului ridică mai multe semne de întrebare decât să ofere răspunsuri”, a scris el pe Twitter.

Cu începere de miercuri, oamenii vor putea, de asemenea, să facă sport oricât doresc în aer liber, cu condiţia să respecte regulile de distanţare.

„Puteţi sta la soare în parcul dumneavoastră local, puteţi conduce în alte destinaţii, puteţi chiar să faceţi sport, cu condiţia să fie cu membrii propriei gospodării”, a mai afirmat prim-ministrul.

În plus, premierul Boris Johnson a anunţat că Marea Britanie va lansa un sistem de alertă în cinci trepte care va clasifica nivelul de ameninţare reprezentat de noul coronavirus.

El a subliniat că nivelul al 5-lea este „cel mai grav” iar nivelul unu înseamnă că maladia COVID-19 „nu mai este prezentă” în ţară.

Boris Johnson a spus că Marea Britanie a fost la nivelul al 4-lea în timpul perioadei de izolare şi că acum ar putea începe gradual să scadă până la nivelul al 3-lea, ceea ce înseamnă că unele părţi ale vieţii publice se pot redeschide.

Prim-ministrul a precizat că nivelul sistemului de alertă va fi determinat în primul rând de rata de infectare şi de numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus.

Premierul britanic anunţă instituirea unui sistem de alertă privind nivelul de ameninţare al COVID-19

Marea Britanie va lansa un sistem de alertă în cinci trepte care va clasifica nivelul de ameninţare reprezentat de noul coronavirus, a declarat duminică seară premierul Boris Johnson, într-un discurs către ţară, relatează DPA.

Johnson a spus că nivelul al 5-lea este „cel mai grav” iar nivelul unu înseamnă că maladia COVID-19 „nu mai este prezentă” în ţară.

El a spus că Marea Britanie a fost la nivelul al 4-lea în timpul perioadei de izolare şi că acum ar putea începe gradual să scadă până la nivelul al 3-lea, ceea ce înseamnă că unele părţi ale vieţii publice se pot redeschide.

Prim-ministrul a precizat că nivelul sistemului de alertă va fi determinat în primul rând de rata de infectare şi de numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus.

„Nivelul alertei COVID ne va spune cât de duri trebuie să fim în măsurile noastre de distanţare socială – cu cât mai scăzut este nivelul, cu atât mai puţine vor fi măsurile. Cu cât mai ridicat nivelul, cu atât mai duri şi mai stricţi va trebui să fim”, a spus Boris Johnson.

Te-ar mai putea interesa și
Suedia recurge şi ea la energia fotovoltaică pentru a acoperi necesarul de electricitate
Suedia recurge şi ea la energia fotovoltaică pentru a acoperi necesarul de electricitate
Suedia, o ţară scandinavă renumită pentru iernile sale lungi şi lipsite de lumina soarelui, înregistrează în prezent un adevărat boom al energiei fotovoltaice, transmite Bloomberg, potrivit......
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial estonian
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial ...
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir ...
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe - începând din iunie - la un test la scară ...
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 203 noi cazuri de Covid-19, un deces şi 75 de oameni sunt internaţi la ATI.