Marea Britanie: Prin programul ‘Help to Buy’ au fost acordate credite ipotecare de 1,67 miliarde de dolari

Guvernul Marii Britanii a ajutat 7.313 de cumpărători să achiziţioneze locuinţe prin programul 'Help to Buy', în primele şase luni de la lansarea sa, arată datele publicate joi de autorităţile de la Londra, transmite CNBC.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 12:50
Marea Britanie: Prin programul 'Help to Buy' au fost acordate credite ipotecare de 1,67 miliarde de dolari

Schema’Help to Buy’, în valoare de 12 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), permite potenţialilor cumpărători să vină cu un avans de doar 5% din valoarea locuinţei faţă de nivelul standard de 20% pe care îl solicită majoritatea băncilor. Guvernul va garanta restul de 15% în eventualitatea intrării în incapacitate de plată. În schimbul garanţiei, Guvernul va percepe un comision de până la 0,9% din valoarea creditului. Acest comision este destinat să acopere eventualele pierderi pentru contribuabili, dacă debitorii intră în faliment, şi totodată să respecte prevederile Uniunii Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat.

În perioada octombrie 2013-martie 2014, garanţiile guvernamentale s-au ridicat 153 milioane de lire sterline, iar valoarea împrumuturilor acordate s-a ridicat la un miliard de lire sterline (1,67 miliarde de dolari). Patru cincimi dintre cei care au accesat programul au cumpărat pentru prima dată o locuinţă.

În urma redresării economiei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, preţurile locuinţelor în Marea Britanie au urcat rapid, sporind temerile că unii cumpărători ar putea ajunge la un nivel extrem de ridicat al datoriilor şi s-ar putea declanşa o bulă imobiliară.

În perioada martie 2013-martie 2014, preţul locuinţelor a crescut cu 8% în Marea Britanie, dar în Londra avansul a fost de 17%, astfel încât preţul mediu al locuinţelor în Capitală a urcat la 459.000 de lire sterline, faţă de media naţională de 252.000 de lire sterline.

Recent, vicepremierul Nick Clegg a anunţat că Marea Britanie ar putea reduce programul ‘Help to Buy’, care stimulează băncile să acorde împrumuturi, dacă guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, se pronunţă în acest sens.

Luna aceasta, Mark Carney a dat cel mai sever avertisment de până acum privind riscurile unei bule imobiliare, spunând că Banca Angliei caută noi măsuri de a ţine sub control creditarea ipotecară, pe fondul lipsei de locuinţe.

Oficialii susţin că programul ‘Help to Buy’, lansat în octombrie 2013, îi va ajuta pe cei care nu au acces pe piaţa imobiliară din cauza depozitelor mari cerute de bănci şi totodată au respins acuzaţiile potrivit cărora programul va da naştere unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În schimb, criticii spun că planul a fost pus rapid în practică pentru a da Guvernului un impuls înaintea alegerilor generale din 2015, la fel cum fostul premier conservator Margaret Thatcher a profitat de popularitatea unui program care în anii 1980 a permis persoanelor să cumpere locuinţele închiriate de la autorităţile locale.

Băncile RBS şi Lloyds, ambele controlate parţial de Guvern, au anunţat că vor promova creditele ipotecare de tip ‘Help to Buy’. De asemenea, alte bănci mici precum Virgin Money şi Aldermore au fost şi ele de acord să se înscrie în acest program. Însă mari bănci precum Barclays şi HSBC vor să calculeze cât de mult capital vor trebui să pună deoparte pentru a acoperi creditele înainte de a se alătura şi ele acestui program.

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru din 2014 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, dar analiştii consideră că Banca Angliei nu se grăbeşte să majoreze rata dobânzii.

În perioada ianuarie-martie 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2013, fiind cel mai semnificativ avans de la sfârşitul lui 2007, arată datele publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comparativ cu trimestrul patru din 2013, economia Marii Britanii a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, fiind al cincilea trimestru consecutiv de expansiune – cea mai îndelungată perioadă de creştere de la criza financiară din 2008.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,7%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...