Marea Britanie: Proiectul de lege privind Brexit-ul propus de Theresa May a trecut de primul obstacol în Parlament

Camera Comunelor din Marea Britanie a votat în cursul nopţii de luni spre marţi să discute în a doua lectură planul premierului Theresa May de a abroga legile Uniunii Europene şi de a le include în legislaţia britanică, relatează DPA.
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 07:58
Marea Britanie: Proiectul de lege privind Brexit-ul propus de Theresa May a trecut de primul obstacol în Parlament

După mai multe ore de dezbateri, pe alocuri dure, 326 de membri ai Camerei Inferioare a Parlamentului au votat favorabil, în timp ce 290 au fost împotriva proiectului de lege privind retragerea din UE.

Proiectul de lege abrogă legislaţia din tratatul din 1972 prin care Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană, aşa cum era cunoscută atunci, şi încorporează peste 12.000 de reguli şi reglementări ale UE în legislaţia britanică înainte de ieşirea Londrei din UE prevăzută în 2019.

Theresa May a spus că acest vot sprijină dorinţa poporului britanic şi oferă ‘certitudine şi claritate’, permiţând ca negocierile să avanseze pe ‘baze solide’, a relatat Press Association.

Laburiştii au spus că rezultatul votului este ‘profund dezamăgitor’, iar liberal-democraţii au vorbit despre ‘o zi neagră’ pentru parlament.

Este de aşteptat o opoziţie mai puternică în următoarele săptămâni.

Înaintea dezbaterii din Camera Comunelor, secretarul pentru Brexit, David Davis, le-a spus parlamentarilor că britanicii ‘nu au votat pentru confuzie’ la referendumul de anul trecut privind ieşirea din UE.

El a afirmat că un vot împotriva proiectului de lege ar fi ‘un vot pentru o ieşire haotică din Uniunea Europeană’.

Înaintea votului, liderul laburist Jeremy Corbyn a spus că proiectul de lege propus de conservatori este ‘nedemocratic, acaparator de putere şi ameninţă drepturi şi garanţii’.

Chiar dacă Theresa May a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile anticipate din iunie, planul a fost votat cu sprijinul a 10 parlamentari ai Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord.

De asemenea, şapte aleşi laburişti au votat ca proiectul de lege să ajungă la a doua lectură, iar 13 s-au abţinut, conform Press Association.

Analiştii au atras atenţia că Theresa May s-ar putea confrunta cu o rebeliune în etapele ulterioare ale procesului de votare a proiectului de lege din partea unor conservatori pro-UE atât în Camera Comunelor, cât şi în Camera Lorzilor.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...