Marea Britanie: Rata inflaţiei a scăzut la 1,7% în februarie, cel mai redus nivel din octombrie 2009

Rata inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în februarie 2014, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, în urma declinului preţului la carburanţi, a anunţat, marţi, Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 10:52
Marea Britanie: Rata inflaţiei a scăzut la 1,7% în februarie, cel mai redus nivel din octombrie 2009

Creşterea preţurilor de consum a încetinit în februarie 2014 la 1,7%, de la 1,9% în ianuarie, când rata inflaţiei a scăzut pentru prima dată din noiembrie 2009 sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei (BoE). În februarie, inflaţia a ajuns la cel mai redus nivel din octombrie 2009.

Inflaţia mai scăzută a fost determinată de declinul costurilor de transport, precum şi de preţurile mai reduse ale facturilor de energie şi gaze naturale. La acestea s-a adăugat reducerea preţurilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte, a anunţat ONS.

Săptămâna trecută, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsability – OBR) a redus estimările privind rata inflaţiei la 1,9% în 2014.

La şedinţa de politică monetară din 6 februarie, Banca Angliei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii. De asemenea, BoE nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.

Ritmul de creştere al economiei Marii Britanii va depăşi estimările în 2014 şi 2015, dar Guvernul nu va încetini programul de reducere a deficitului, a anunţat,săptămâna trecută ministrul de Finanţe, George Osborne, la prezentarea bugetului în Camera Comunelor.

Redresarea care a început în 2013 se accelerează, dar sunt necesare eforturi mai mari pentru majorarea exporturilor şi a investiţiilor, pentru ca avansul economiei să nu încetinească, a afirmat oficialul britanic.

Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,7%, faţă de un avans de 2,4% estimat în decembrie, a anunţat George Osborne.

În 2015, PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 2,3%, faţă de 2,2% estimat în decembrie.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

În ciuda revizuirii în creştere a perspectivelor economiei, George Osborne a dat asigurări că va fi menţinut programul de reducere a deficitului.

În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,8%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

În 21 ianuarie, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...