Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente în cazul unui Brexit fără acord – documente oficiale

Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente dacă va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, eventualitate în care ar apărea blocaje în porturi şi ar fi reintroduse controale la graniţa cu Irlanda, potrivit unor documente oficiale obţinute de Sunday Times, transmite Reuters, citat de Agerpres.  
Economica.net - Dum, 18 aug. 2019, 10:56
Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente în cazul unui Brexit fără acord - documente oficiale

Estimările biroului primului ministru iau în considerare cele mai probabile şocuri ale unui Brexit fără acord şi nu variantele cele mai grave.

Până la 85% dintre camioanele care folosesc principalele rute de traversare a Canalului Mânecii ”ar putea să nu fie pregătite” pentru a trece prin vama franceză, ceea ce înseeamnă că perturbările din porturi ar putea dura până la trei luni înainte ca traficul să se îmbunătăţească.

Guvernul mai consideră că controalele la graniţa dintre Irlanda de Nor şi Republica Irlanda vor fi probabil reintroduse, întrucât planurile actuale de evitare a acestora nu vor fi sustenabile, potrivit The Times.

”Realizat în această lună de biroul primului ministru, sub numele de cod Operation Yellowhammer, dosarul oferă o imagine rară a planurilor efectuate de guvern pentru a evita prăbuşirea catastrofală a infrastructurii naţiunii”, a scris publicaţia.

Dosarul, considerat ”oficial şi sensibil”, care necesită aprobare de securitate din punctul de vedere al ”nevoii de a fi cunoscut”, este remarcabil pentru că oferă cea mai completă evaluare a pregătirii Marii Britanii pentru un Brexit fără acord.

Regatul Unit să îndreaptă spre o criză constituţională şi un conflict cu Uniunea Europeană, întrucât premierul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că va ieşi din blocul comunitar pe 31 octombrie fără un acord, dacă acesta nu va accepta renegocierea acordului.

După peste trei ani în care Brexitul a dominat afacerile din UE, Bruxelles-ul a refuzat în repetate rânduri să redeschidă acordul de retragere, care include o poliţă de asigurare în continuare a liberei circulaţii la graniţa irlandeză, convenită în noiembrie de fostul premier Theresa May.

Johnson va spune la o întâlnire de săptămâna viitoare cu premierul francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel că Parlamentul nu poate opri Brexitul şi că un nou acord trebuie convenit, pentru a se evita ieşirea fără acord.

Premierul este supus însă unor presiuni tot mai mari din partea politicienilor de toate orientările să prevină ieşirea dezordonată, liderul laburist Jeremy Corbyn angajându-se în această săptămână să doboare guvernul Johnson, la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul.

Nu este însă clar dacă parlamentarii au unitatea sau puterea de a se folosi de Parlament pentru a preveni Brexitul fără acord, care ar fi probabil cea mai importantă decizie a Regatului Unit după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Oponenţii Brexitului fără acord afirmă că acesta ar fi un dezastru pentru una dintre cele mai stabile democraţii occidentale. O ieşire dezordonată, spun aceştia, ar afecta creşterea economiei mondiale, ar provoca şocuri pe pieţele financiare şi ar slăbi poziţia Londrei de cel mai important centru financiar al lumii.

Susţinătorii Brexitului afirmă că chiar dacă ar fi turbulenţe pe termen scurt din cauza unui Brexit fără acord, economia va prospera dacă se va elibera de un experiment al integrării care a făcut ca Europa să rămână în urma Chinei şi a Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Un număr de 11.546 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...