Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente în cazul unui Brexit fără acord – documente oficiale

Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente dacă va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, eventualitate în care ar apărea blocaje în porturi şi ar fi reintroduse controale la graniţa cu Irlanda, potrivit unor documente oficiale obţinute de Sunday Times, transmite Reuters, citat de Agerpres.  
Economica.net - Dum, 18 aug. 2019, 10:56
Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente în cazul unui Brexit fără acord - documente oficiale

Estimările biroului primului ministru iau în considerare cele mai probabile şocuri ale unui Brexit fără acord şi nu variantele cele mai grave.

Până la 85% dintre camioanele care folosesc principalele rute de traversare a Canalului Mânecii ”ar putea să nu fie pregătite” pentru a trece prin vama franceză, ceea ce înseeamnă că perturbările din porturi ar putea dura până la trei luni înainte ca traficul să se îmbunătăţească.

Guvernul mai consideră că controalele la graniţa dintre Irlanda de Nor şi Republica Irlanda vor fi probabil reintroduse, întrucât planurile actuale de evitare a acestora nu vor fi sustenabile, potrivit The Times.

”Realizat în această lună de biroul primului ministru, sub numele de cod Operation Yellowhammer, dosarul oferă o imagine rară a planurilor efectuate de guvern pentru a evita prăbuşirea catastrofală a infrastructurii naţiunii”, a scris publicaţia.

Dosarul, considerat ”oficial şi sensibil”, care necesită aprobare de securitate din punctul de vedere al ”nevoii de a fi cunoscut”, este remarcabil pentru că oferă cea mai completă evaluare a pregătirii Marii Britanii pentru un Brexit fără acord.

Regatul Unit să îndreaptă spre o criză constituţională şi un conflict cu Uniunea Europeană, întrucât premierul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că va ieşi din blocul comunitar pe 31 octombrie fără un acord, dacă acesta nu va accepta renegocierea acordului.

După peste trei ani în care Brexitul a dominat afacerile din UE, Bruxelles-ul a refuzat în repetate rânduri să redeschidă acordul de retragere, care include o poliţă de asigurare în continuare a liberei circulaţii la graniţa irlandeză, convenită în noiembrie de fostul premier Theresa May.

Johnson va spune la o întâlnire de săptămâna viitoare cu premierul francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel că Parlamentul nu poate opri Brexitul şi că un nou acord trebuie convenit, pentru a se evita ieşirea fără acord.

Premierul este supus însă unor presiuni tot mai mari din partea politicienilor de toate orientările să prevină ieşirea dezordonată, liderul laburist Jeremy Corbyn angajându-se în această săptămână să doboare guvernul Johnson, la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul.

Nu este însă clar dacă parlamentarii au unitatea sau puterea de a se folosi de Parlament pentru a preveni Brexitul fără acord, care ar fi probabil cea mai importantă decizie a Regatului Unit după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Oponenţii Brexitului fără acord afirmă că acesta ar fi un dezastru pentru una dintre cele mai stabile democraţii occidentale. O ieşire dezordonată, spun aceştia, ar afecta creşterea economiei mondiale, ar provoca şocuri pe pieţele financiare şi ar slăbi poziţia Londrei de cel mai important centru financiar al lumii.

Susţinătorii Brexitului afirmă că chiar dacă ar fi turbulenţe pe termen scurt din cauza unui Brexit fără acord, economia va prospera dacă se va elibera de un experiment al integrării care a făcut ca Europa să rămână în urma Chinei şi a Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune, cumpără Dacia Plant, a anunțat compania românească. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. ...
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia și Vega
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de ...
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la ...
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...