Marea Britanie: Ritmul de creştere a salariilor a depăşit inflaţia pentru prima dată în ultimii cinci ani

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie a continuat să se îmbunătăţească în trimestrul trei din 2014, rata şomajului s-a menţinut la cel mai redus nivel din 2008, în timp ce ritmul de creştere a salariilor a depăşit inflaţia pentru prima dată în ultimii cinci ani, transmite BBC.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 13:41
Marea Britanie: Ritmul de creştere a salariilor a depăşit inflaţia pentru prima dată în ultimii cinci ani

Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului s-a menţinut la 6% în perioada iulie-septembrie 2014, similar cu nivelul înregistrat în precedentele trei luni. Economiştii se aşteptau la o scădere a ratei şomajului până la 6,1%. În perioada iulie-septembrie, numărul şomerilor în Regatul Unit a scăzut cu 115.000, la 1,96 milioane, a anunţat ONS.

De asemenea, numărul persoanelor care au solicitat indemnizaţie de şomaj s-a redus cu 20.400, la 931.700, în octombrie, a 24-a lună consecutivă de scădere.

Rata anuală de creştere a salariilor, excluzând bonusurile, a fost de 1,3% în perioada ianuarie-octombrie 2014, depăşind inflaţia pentru prima dată din 2009. Rata inflaţiei în Marea Britanie, care s-a situat la 1,2% în octombrie, este sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei. Instituţia estimează o creştere de 2,5% a salariilor anul acesta, de la 1,25% în 2013, dar sub nivelul de dinaintea crizei, de 4,5%.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut cu 112.000, în trimestrul trei din 2014, ajungând la nivelul record de 30,7 milioane. Astfel, rata angajării este acum de 73%, aproape de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, 73,2%. Aproximativ 14,7% din angajaţi, sau 4,5 milioane, sunt persoane fizice autorizate, în creştere cu 279.000 în trimestrul trei din 2013, în timp ce numărul angajaţilor cu contract temporar de muncă s-a menţinut la aproximativ 1,3 milioane.

‘Numărul record de persoane aflate în câmpul muncii înseamnă că mai mulţi oameni beneficiază de un salariu regulat, ceea ce le permite să-şi sprijine familiile’, a afirmat ministrul Muncii, Esther McVey.

Creşterea economiei Marii Britanii în trimestrul trei din 2014 a încetinit la 0,7%, în linie cu estimările analiştilor, de la 0,9% în precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate recent de ONS.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o expansiune de 3% în perioada iulie-septembrie 2014, faţă de un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2013. Datele ONS sunt realizate în conformitate cu noile directive europene, care includ drogurile şi prostituţia, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul trei din 2014, faţă de 1,1% în precedentele trei luni, în timp ce în sectorul construcţiilor şi în agricultură s-a înregistrat o creştere de 0,8%, şi, respectiv 0,3%. Industria prelucrătoare a înregistrat o expansiune de 0,4%, cel mai redus nivel din primul trimestru din 2013.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină'', transmite EFE....
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste 800.000 de euro
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste ...
Kinetic Sport & Medicine, parte a reţelei private de sănătate Regina Maria, va investi peste 800.000 de euro în deschiderea ...
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul ...
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...