Marea Britanie se contrazice cu Franţa pe tema capitalului băncilor

Autorităţile britanice s-a contrazis miercuri cu cele franceze din cauza solicitării Londrei pentru dreptul de a impune băncilor un nivel de capital mai mare decât cel prevăzut în legislaţia Uniunii Europene, într-o dispută care poate submina reforma financiară din regiune.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 16:13
Marea Britanie se contrazice cu Franţa pe tema capitalului băncilor

Uniunea Europeană încearcă să transpună în legislaţia comunitară standardele mai ridicate privind capitalul băncilor, stabilite de Comitetul Basel, pâna la sfârşitul acestui an, relatează Reuters, care citează surse diplomatice.
În urma acestei măsuri, costurile suportate de bănci pentru angajarea în credite şi investiţii riscane ar fi mai mari.
Diplomaţii europeni reuniţi miercuri la Bruxelles au intrat în dezacord în privinţa formei acestei legi, Marea Britanie cerând dreptul de a stabili standarde mai înalte, în timp ce Franţa se opune.

Britanicii susţin că vor să protejeze interesele contribuabililor, care vor suporta costul susţinerii băncilor, dacă vor fi în pericol de faliment.

Franţa este îngrijorată că băncile cu operaţiuni internaţionale înregistrate în Marea Britanie ar putea restrânge creditarea în Europa, dacă vor fi obligate să îşi majoreze capitalul.

Unii diplomaţi suspectează că disputa este alimentată de teama că depozitele şi alte operaţiuni financiare ar putea migra către băncile britanice mai bine capitalizate decât cele franceze şi germane, care ar fi considerate de către investitori mai sigure.

În timp ce problema era dezbătută la Bruxelles, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a subliniat, în faţa Parlamentului European, necesitatea de consolidare a băncilor.

„Este de o importanţă crucială ca băncile să se întărească în continuare, inclusiv prin păstrarea profiturilor şi restrângerea bonusurilor”, a spus Draghi parlamentarilor, care cer la rândul lor limitarea prin lege a bonusurilor.
BCE a împrumutat băncilor europene peste 1.000 de miliarde de euro prin două operaţiuni fără precedent desfăşurate în decembrie şi februarie, dar analiştii cred că fără un capital suplimentar semnificativ va fi imposibilă refacerea încrederii în instituţiile financiare.

Dezacordul de miercuri lasă în sarcina miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre să ajungă la un acord, la o reuniune de săptămâna viitoare, dar şansele sunt reduse.

Noile prevederi europene referitoare la capitalul băncilor vor influenţa şi interpretarea de către Statele Unite a standardelor Basel.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, anunță numirea lui Mihai......
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi în continuare gazele naturale, se așteaptă resursele din Marea Neagră
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi ...
Strategia hidrogenului, recent pusă în dezbatere publică, vorbețe despre posibilitatea utilizării lui în amestec de ...