Marea Britanie se contrazice cu Franţa pe tema capitalului băncilor

Autorităţile britanice s-a contrazis miercuri cu cele franceze din cauza solicitării Londrei pentru dreptul de a impune băncilor un nivel de capital mai mare decât cel prevăzut în legislaţia Uniunii Europene, într-o dispută care poate submina reforma financiară din regiune.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 16:13
Marea Britanie se contrazice cu Franţa pe tema capitalului băncilor

Uniunea Europeană încearcă să transpună în legislaţia comunitară standardele mai ridicate privind capitalul băncilor, stabilite de Comitetul Basel, pâna la sfârşitul acestui an, relatează Reuters, care citează surse diplomatice.
În urma acestei măsuri, costurile suportate de bănci pentru angajarea în credite şi investiţii riscane ar fi mai mari.
Diplomaţii europeni reuniţi miercuri la Bruxelles au intrat în dezacord în privinţa formei acestei legi, Marea Britanie cerând dreptul de a stabili standarde mai înalte, în timp ce Franţa se opune.

Britanicii susţin că vor să protejeze interesele contribuabililor, care vor suporta costul susţinerii băncilor, dacă vor fi în pericol de faliment.

Franţa este îngrijorată că băncile cu operaţiuni internaţionale înregistrate în Marea Britanie ar putea restrânge creditarea în Europa, dacă vor fi obligate să îşi majoreze capitalul.

Unii diplomaţi suspectează că disputa este alimentată de teama că depozitele şi alte operaţiuni financiare ar putea migra către băncile britanice mai bine capitalizate decât cele franceze şi germane, care ar fi considerate de către investitori mai sigure.

În timp ce problema era dezbătută la Bruxelles, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a subliniat, în faţa Parlamentului European, necesitatea de consolidare a băncilor.

„Este de o importanţă crucială ca băncile să se întărească în continuare, inclusiv prin păstrarea profiturilor şi restrângerea bonusurilor”, a spus Draghi parlamentarilor, care cer la rândul lor limitarea prin lege a bonusurilor.
BCE a împrumutat băncilor europene peste 1.000 de miliarde de euro prin două operaţiuni fără precedent desfăşurate în decembrie şi februarie, dar analiştii cred că fără un capital suplimentar semnificativ va fi imposibilă refacerea încrederii în instituţiile financiare.

Dezacordul de miercuri lasă în sarcina miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre să ajungă la un acord, la o reuniune de săptămâna viitoare, dar şansele sunt reduse.

Noile prevederi europene referitoare la capitalul băncilor vor influenţa şi interpretarea de către Statele Unite a standardelor Basel.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...