Marea Britanie: Sindicatele ameninţă cu greve

Sindicatele britanice au criticat - duminică - politicile de austeritate ale guvernului condus de David Cameron şi au ameninţat că vor organiza mari greve în sectorul public, cu mai puţin de un an înainte de alegerile generale din mai 2015.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 06:48
Marea Britanie: Sindicatele ameninţă cu greve

Trade Union Congress (TUC), care reuneşte principalele sindicate britanice şi reprezintă aproape 6,2 milioane de angajaţi, şi-a deschis duminică conferinţa anuală de patru zile la Liverpool (nord-vestul Angliei).

Sub tema ‘Regatul Unit are nevoie de o creştere a salariului’, TUC a declarat că muncitorii – în special cei din sectorul public – nu beneficiază în continuare de revenirea economică.

‘Oamenii obişnuiţi au nevoie de o parte echitabilă a produsului revenirii economice’, a afirmat pentru AFP secretara generală a TUC, Frances O’Grady.

Ţara cunoaşte o veritabilă revenire economică, cu o creştere care s-a accelerat la 0,8% în trimestrul al doilea al acestui an şi cu o rată a şomajului care a scăzut la 6,4 %. Salariile însă nu au crescut decât cu 0,6 % în al doilea trimestru, mult mai lent decât inflaţia care a atins 1,9 % în iunie.

Guvernul de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi aplică din primăvara anului 2010 o politică de austeritate cu scopul de a reduce datoria ţării.

‘Salariile reale continnuă să se diminueze, fără să constituie un ajutor tăierile bugetare ale guvernului în sectorul public, iar salariile sectorului privat sunt de asemenea în scădere’, a adăugat Frances O’Grady.

Sindicatele personalului din Sănătate au invitat sutele de mii de angajaţi ai sectorului să se pronunţe asupra unei greve care ar putea avea loc în 13 octombrie, în ajunul grevei de 24 de ore programate a muncitorilor din colectivităţile locale din Anglia şi Ţara Galilor.

‘Vom intra în grevă pentru tot ce se petrece în cadrul serviciilor noastre publice’, a afirmat Dave Prentis, secretarul general al Unison, primul sindicat al funcţionarilor publici, cu 1,4 milioane de membri.

‘Şi vom acţiona nu doar în octombrie, ci – în acord cu angajaţii – vom derula acţiuni toată iarna şi în primăvara anului viitor’, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

‘Ne vom bate pentru salarii juste pentru membrii noştri, în principal pentru femei şi cei cu salariile cele mai mici, care au făcut atâtea sacrificii şi merită acum o creştere salarială’, a declarat Dave Prentis, afirmând că numeroşi dintre ei se confruntă cu o îngheţare a salariilor de cinci ani.

Locul Marii Britanii în cadrul UE urmează să fie abordat de asemenea în cursul celor patru zile ale congresului.

Te-ar mai putea interesa și
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, CEO Regista, ales în acest rol în cadrul Adunării Generale a Membrilor......
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe ...
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, ...
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...