Marea Britanie: Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri data plecării din funcţie – presă

Prim-ministrul britanic Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri dimineaţă data plecării din funcţie, scrie presa britanică, preluată de AFP.
Economica.net - vin, 24 mai 2019, 07:32
Marea Britanie: Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri data plecării din funcţie - presă

‘Theresa May ar urma să-şi anunţe data plecării din Downing Street vineri dimineaţă’, notează site-ul BBC, citând responsabili guvernamentali, sub protecţia anonimatului.

Lidera conservatorilor urmează să se întâlnească în cursul zilei cu Graham Brady, preşedintele ‘Comitetului 1922’, responsabil cu organizarea Partidului Conservator.

Potrivit cotidianului The Times, la întâlnire se vor stabili detaliile şi în primul rând calendarul plecării Theresei May din funcţie.

The Times scrie că şefa guvernului ar putea rămâne încă în jur de şase săptămâni, timp în care conservatorii îi vor alege succesorul.

Theresa May ar urma, aşadar, să fie încă prim-ministru atunci când preşedintele american Donald Trump va vizita Marea Britanie, între 3 şi 5 iunie.

Boris Johnson, fost ministru de externe, unul din promotorii principali ai Brexit-ului, se numără printre favoriţii la conducerea Partidului Conservator.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, ca şi societatea britanică, pe acest subiect.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie – faţă de 29 martie, data iniţială – şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.

Marţi, Theresa May a prezentat un plan al ‘ultimei şanse’, ce prevedea unele compromisuri în încercarea de a-i convinge pe parlamentari.

Textul a fost supus însă unui val de critici, atât ale opoziţiei laburiste, cât şi ale euroscepticilor din propriul partid, conducând la demisia ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, miercuri seară.

Proiectul de lege, pe care Theresa May intenţiona să-l supună la vot la 3 iunie, nu figurează însă pe agenda legislativă anunţată joi de guvern deputaţilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...