Marea Britanie: Theresa May vrea să limiteze imigraţia din afara UE

Premierul britanic Theresa May prezintă joi programul Partidului Conservator în perspectiva alegerilor legislative din 8 iunie, document ce promite limitarea imigraţiei non-europene, înainte de începerea negocierilor cu privire la Brexit, informează AFP.
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 12:29
Marea Britanie: Theresa May vrea să limiteze imigraţia din afara UE

Şeful guvernului conservator al Marii Britanii, creditată de sondaje cu o largă victorie în acest scrutin anticipat, trebuie să anunţe la Halifax (nordul Marii Britanii) o majorare a taxei patronale pentru angajarea de imigranţi din ţări din afara Uniunii Europene.

În prezent, această taxă este stabilită la 364 de lire sterline (420 de euro) pe an pentru micile întreprinderi şi până la 1.000 de lire sterline pentru întreprinderile mari şi mijlocii. Acest impozit este destinat să alimenteze fondul pentru formarea angajaţilor britanici.

Imigranţii non-europeni vor trebui, de asemenea, să contribuie mai mult la utilizarea serviciului de sănătate publică NHS, potrivit presei britanice.

Theresa May speră astfel să aducă nivelul migraţiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, promisiune pe care Partidul Conservator nu reuşeşte de ani de zile să o pună în practică.

Potrivit statisticilor oficiale, migraţia netă în cursul anului încheiat în septembrie 2016 a fost de 273.000 de persoane: 596.000 de persoane au intrat legal în Marea Britanie, în timp ce 323.000 au plecat din Marea Britanie.

‘Este greu să construieşti o societate unită atunci când imigraţia este prea ridicată şi creşte prea repede’, ar urma să spună Theresa May.

Tema imigraţiei a avut un loc central în referendumul din 23 iunie 2016, când britanicii au votat în proporţie de aproape 52% în favoarea Brexitului.

Theresa May a făcut din reducerea imigraţiei europene una dintre priorităţile sale, anunţând că Marea Britanie va părăsi şi piaţa unică, ceea ce ar însemna sfârşitul principiului de liberă circulaţie a muncitorilor veniţi din ţări ale UE. Acest obiectiv, în condiţiile în care Marea Britanie are cea mai mică rată de şomaj de după 1975, de 4,6%, stârneşte critici.

Cotidianul The Evening Standard, al cărui nou redactor-şef este fostul ministru al finanţelor George Osborne, evocă o decizie ‘analfabetă pe plan economic’ şi care rămâne ‘un mister’.

Theresa May riscă să nemulţumească şi o altă categorie din electoratul său: persoanele în vârstă, în condiţiile în care ea intenţionează să taie o parte din ajutoarele pentru finanţarea sectorului asistenţei sociale, aflat în criză.

Ea ar urma să anunţe, de asemenea, renunţarea la prânzurile gratuite în şcolile primare din Marea Britanie, care ar urma să fie înlocuite cu mic dejunuri gratuite.

Te-ar mai putea interesa și
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că Guvernul condus de Adrian Năstase a fost cel mai "performant" executiv din punct de vedere al continuităţii şi nu ca model....
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech ajunge luni în România, anunţă Comitetul naţional de coordonare a activităţilor ...
România, locul şase în Uniunea Europeană la producţia de grâu obţinută anul trecut
România, locul şase în Uniunea Europeană la producţia de grâu obţinută anul trecut
România a ocupat locul şase în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte producţia de grâu obţinută anul trecut, ...
Raport: 2.265 cazuri noi din aproape 20.000 de teste şi 1.475 de bolnavi internaţi la ATI. Judeţul Ilfov, cea mai mare rată de infectare din ţară
Raport: 2.265 cazuri noi din aproape 20.000 de teste şi 1.475 de bolnavi internaţi la ATI. Judeţul Ilfov, cea mai mare ...
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, duminică, 2.265 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus şi 160 de ...