1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Marea Britanie: Tribunalul Suprem consideră ilegală suspendarea Parlamentului

Tribunalul Suprem din Regatul Unit a dat marţi, cu un verdict în unanimitate, o decizie împotriva premierului britanic conservator Boris Johnson, considerând ilegală suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni, transmit AFP, Reuters şi dpa.

24 sep, 2019 | Agerpres

Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.

''Aceasta nu a fost o suspendare normală. Ea a împiedicat parlamentul să îşi îndeplinească rolul său normal'', a declarat preşedintele Tribunalului Suprem al Regatului Unit, Brenda Hale.

La puţin timp după acest anunţ, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Boris Johnson să demisioneze.

În cadrul Congresului anual al Partidului Laburist, ce are loc la Brighton (sudul Angliei), Corbyn l-a ''invitat pe Boris Johnson să-şi reconsidere funcţia şi să devină prim-ministrul cel mai efemer care a existat vreodată''.

De asemenea, liderul laburist a solicitat convocarea imediată a parlamentului de la Londra.

În ceea ce o priveşte, Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu referitor la ''chestiunile constituţionale interne'' ale Regatului Unit.

Marţi după-amiază, preşedintele Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), John Bercow, i-a invitat pe deputaţii britanici să-şi reia activitatea miercuri la ora locală 11:30 (10:30 GMT), după ce Tribunalul Suprem a decis că suspendarea parlamentului de către premierului Boris Johnson a fost ilegală.

''Le-am cerut autorităţilor camerei să ia măsurile necesare pentru a ne reuni mâine la 11:30'', a spus Bercow, care a salutat hotărârea de marţi a Tribunalului Suprem.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO