Marea Britanie trimite distrugătorul HMS Diamond în Marea Neagră

Londra trimite una dintre cele mai avansate nave de luptă britanice la Marea Neagră, în prima misiune operativă a Marinei Regale în regiune de la Războiul Rece încoace, scrie Daily Mail citat de News.ro.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 07:57
Marea Britanie trimite distrugătorul HMS Diamond în Marea Neagră

Premierul Theresa May trimite HMS Diamond, un distrugător din clasa Type 45, echipat cu cele mai recente rachete antiaeriene, către Ucraina. La bordul distrugătorului se află până la 60 de membri ai unităţii Special Boat Service (SBS) şi ai unor comandouri din cadrul Marinei Regale.

Este vorba despre una dintre cele mai importante mobilizări britanice la frontierele Rusiei din ultimele decenii şi are loc după ce premierul le-a spus vineri unor politicieni americani că Marea Britanie şi Statele Unite ar trebui să-l înfrunte pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit ziarului, HMS Diamond va conduce o forţă operaţională NATO şi va proteja 650 de militari britanici implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina – o ţară care se confruntă cu un conflict separatist în este din 2014.

Experţi britanici formează deja militari ucraineni în domeniul infanteriei. Nava de război high-tech, lansată la apă în 2007 şi introdusă în serviciu trei ani mai târziu, va avea la bord rachete de tip Sea Viper.

Cu o viteză de 3.000 de mile pe oră, aceste focoase ghidate pe radar au o rază de acţiune de până la 112 kilometri şi pot distruge aeronave şi drone inamice.

În cazul unui atac de la mică distanţă, distrugătorul HMS Diamond este protejat cu un tun modern de tip Gatling, Phalanx, care trage aproximativ 3.000 de obuze de 20 de milimetri pe minut.

Trupele de război amfibie ale navei de război sunt aduse la bord cu un elicopter de tip Lynx Mk8, pe un heliport situat la pupa. Citeşte mai mult pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...