Marea Britanie: UKIP îi depăşeşte pe conservatori şi laburişti. Anunţă un „cutremur politic”

Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), anti-UE, i-a devansat pe conservatorii aflaţi la putere şi pe laburiştii din opoziţie la alegerile europene, în privinţa locurilor din viitorul PE, în două regiuni din 12 din Regatul Unit, conform primelor rezultate oficiale difuzate duminică seară, relatează AFP şi Reuters. Dacă UKIP va ieşi pe primul loc, ar fi pentru prima dată din 1906 când un scrutin naţional nu ar fi câştigat nici de conservatori, nici de laburişti.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 02:42
Marea Britanie: UKIP îi depăşeşte pe conservatori şi laburişti. Anunţă un

UPDATE 6:07

UKIP conduce în alegerile pentru Parlamentul European din Marea Britanie cu 29% din voturi şi 23 de mandate de eurodeputaţi, după ce voturile în zece din 12 regiuni au fost numărate, relatează luni DPA.

Rezultatele votului din Irlanda de Nord şi Scoţia nu au fost încă centralizate, dar este puţin probabil ca ele să afecteze victoria UKIP, precizează sursa citată. Potrivit sky.news.com, rezultatele au fost centralizate şi în Scoţia, iar UKIP se află la cota 29,1% după noua actualizare, iar numărul de mandate a urcat la 24.

Partidul Conservator, al premierului David Cameron, este al treilea cu 24,6% din voturi, fiind pentru prima dată când nu obţine unul dintre primele două scoruri într-un scrutin la nivel naţional de la înfiinţarea sa, în secolul al XIX-lea.

Partidul Laburist din opoziţie este pe locul al doilea, cu 25,4% din voturi, în timp ce formaţiunea în coaliţie cu conservatorii, liberal-democraţii, a obţinut până în prezent doar 6,9% din voturi şi riscă să păstreze doar un loc din cele 11 pe care le-a avut în Parlamentul European.

Nigel Farage: UKIP va câştiga. Va fi un cutremur istoric în politica din Marea Britanie
     
Liderul UKIP, Nigel Farage, a dat asigurări că formaţiunea sa va câştiga alegerile europene din Marea Britanie, anunţând un ‘cutremur’ istoric.

‘UKIP va câştiga aceste alegeri şi, da, va fi un cutremur, pentru că niciodată până acum în istoria politică britanică un partid rebel nu a ieşit învingător la un scrutin naţional’, a spus el.

Nu vreau doar ca Marea Britanie să părăsească UE, ci vreau ca Europa să renunţe la Uniunea Europeană‘, a adăugat liderul populist, potrivit AFP.

Dacă UKIP va ieşi pe primul loc, ar fi pentru prima dată din 1906 când un scrutin naţional nu ar fi câştigat nici de conservatori, nici de laburişti.

‘Cutremurul politic pe care UKIP l-a promis este în desfăşurare în această noapte’, a declarat şi Patrick O’Flynn, care a fost ales eurodeputat al UKIP într-o circumscripţie din estul Angliei.

‘Poporul britanic a vorbit: el vrea controlul asupra naţiunii, îşi vrea o parte din bani înapoi, vrea de asemenea şi control asupra graniţelor. Şi orice partid care nu aude clar acest mesaj trebuie să se pregătească pentru un nou şoc în mai puţin de un an, când ne vom lupta din nou la alegerile generale’, a spus el.

UKIP a precizat că va încerca să obţină până la 30 de locuri la alegerile naţionale de anul viitor, ameninţând să divizeze votul electoratului de centru-dreapta şi să îngreuneze misiunea conservatorilor conduşi de premierul David Cameron de a câştiga alegerile.

Procentul UKIP la alegerile europene este cu peste 13% mai mare decât la precedentul scrutin pentru PE din urmă cu cinci ani, arată datele preliminare.

După anunţarea rezultatelor din estul şi nord-estul Marii Britanii, partidul lui Nigel Farage şi-a asigurat cel puţin patru locuri în PE, devansând Partidul Conservator aflat la putere (3 locuri) şi Partidul Laburist din opoziţie (3 locuri).

În regiunea Est, UKIP a câştigat trei locuri, la fel ca Partidul Conservator, devansând opoziţia laburistă (un loc).

În Nord-Est, UKIP a obţinut un loc, cu unul mai mult decât la alegerile precedente. Laburiştii au ieşit în frunte în această regiune, cu două locuri.

UKIP, care fusese dat câştigător al acestor alegeri de sondajele pre-electorale, avea nouă deputaţi în Parlamentul European în exerciţiu.

Marea Britanie va fi reprezentată de 73 de eurodeputaţi în PE.

Dacă această tendinţă se va menţine, atunci rezultatul va pune cel mai probabil presiune asupra premierului David Cameron de a accelera procesul de limitare a imigraţiei din UE şi de a recupera mai multe puteri de la Bruxelles dacă va fi reales anul viitor.

Aleşii eurosceptici din propriul partid îşi vor intensifica cel mai probabil apelurile de a devansa cu un an referendumul privind apartenenţa la UE prevăzut pentru 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Germania a înregistrat 42 de cazuri de tromboze rare, majoritatea la persoane care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca
Germania a înregistrat 42 de cazuri de tromboze rare, majoritatea la persoane care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca
În Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, a anunţat vineri seara Institutul......
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
Un număr de 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Agenţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură ...
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin ...