Marea Britanie va putea menţine acces la piaţa UE prin contribuţii bugetare, propune Berlinul – surse

Londra va trebui să contribuie la bugetul Uniunii Europene pentru a menţine accesul la piaţa comunitară după Brexit, propune Ministerul german al Finanţelor, argumentând că astfel se vor putea atenua efectele economice bilaterale generate de ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană.
Economica.net - sâm, 06 mai 2017, 13:36
Marea Britanie va putea menţine acces la piaţa UE prin contribuţii bugetare, propune Berlinul - surse

„Ieşirea Marii Britanii din UE va avea consecinţe grave din punct de vedere economic şi privind stabilitatea” bugetară, cu impact în principal „asupra economiei reale”; „vor apărea dificultăţi financiare atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi pentru Marea Britanie”, arată un raport de evaluare elaborat de Ministerul german al Finanţelor, obţinut de revista Focus şi preluat de publicaţia Handelsblatt şi de agenţia Reuters.

Potrivit calculelor Ministerului Finanţelor de la Berlin dezvăluite de agenţia Reuters, Germania va trebui să suplimenteze cu 4,5 miliarde de euro anual contribuţia la bugetul UE din cauza Brexit. Pentru atenuarea costurilor, Berlinul ar fi favorabil menţinerii accesului Marii Britanii la piaţa comunitară în schimbul unei contribuţii bugetare. „Viitoarea contribuţie bugetară britanică trebuie folosită pentru amortizarea efectelor financiare ale ieşirii Marii Britanii din UE”, explică oficiali germani.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Finanţelor nu a făcut niciun comentariu pe tema acestui raport de evaluare.

Uniunea Europeană nu vrea să pedepsească Marea Britanie pentru decizia Brexit, dar îşi va apăra propriile interese, a afirmat joi seară Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, avertizând că negocierile cu Guvernul de la Londra „vor fi dure”. Uniunea Europeană vrea ca Marea Britanie să rămână puternică, dar trebuie să îşi apere şi propriile interese. „Negocierile vor fi dure”, a subliniat Wolfgang Schäuble.

După ce surse citate de cotidianul Financial Times au semnalat că Marea Britanie va trebui să achite obligaţii curente de 100 de miliarde de euro în momentul ieşirii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May a acuzat Bruxellesul că ar vrea să influenţeze rezultatul alegerilor parlamentare britanice.

În replică, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, i-a cerut Theresei May să dea dovadă de „moderaţie şi respect” pentru milioanele de oameni afectaţi de Brexit. „Negocierile oricum vor fi dure. Dacă vom începe să ne certăm înainte de iniţierea discuţiilor, vor deveni imposibile”, a spus Donald Tusk, citat de site-ul cotidianului The Guardian.

Negocierile între Bruxelles şi Londra se vor concentra în primul rând pe modalităţile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, vor fi stabilite condiţiile relaţiei bilaterale post-Brexit. Marea Britanie speră să menţină acces la piaţa comunitară după ieşirea din UE, dar Bruxellesul condiţionează acest lucru de contribuţii bugetare şi de respectarea unor principii fundamentale comunitare, inclusiv libertatea circulaţiei persoanelor, capitalului, bunurilor şi serviciilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ar fi părăsit unitatea
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ...
Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce în decursul zilei de joi Ministerul rus al......
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul director financiar companiei Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat joi vinovat în procesul în care el ...
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului ...
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de ...