1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

News

Maria Ligor: În jur de 5-7% dintre românii plecaţi în străinătate sunt pregătiţi cu adevărat să se întoarcă în ţară

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, luni, într-o discuţie online cu cetăţenii la iniţiativa Ministerului pentru Dialog Civic, că doar circa 5-7% dintre românii care au plecat în străinătate sunt pregătiţi să revină în ţară, deşi studiile făcute indică o dorinţă de reîntoarcere în proporţie foarte mare.

05 dec, 2016 | News.ro

"Apropo de intenţiile de revenire, sudiile realizate indică o dorinţă latentă de reîntoarcere în proporţie foarte mare, dar proporţia celor care doresc să revină este încă mică. Avem undeva estimat în jur de 5-7% din cei întrebaţi sunt pregătiţi cu adevărat să facă acest pas şi dorim să simplificăm pe cât se poate reîntoarcerea", a declarat ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

Ea a arătat că, pentru a facilita întoarcerea românilor în ţară, un ghid de reîntoarcere a fost elaborat de Ministerul de Externe în colaborare ministerele de Interne, Educaţie, Muncă şi Sănătate şi care grupează pentru prima dată informaţia într-un singur loc cu link-uri către alte surse de informaţie.

Pe de altă parte, Ligor a spus că o problemă cu care se confruntă Ministerul de Externe este aceea că doar 18.000 de cetăţenii plecaţi din ţară sunt înscrişi în Registrul Unic, acest lucru îngreunând intervenţia autorităţilor române în cazul unor situaţii de criză.

"Din păcate, în acest moment, nu sunt mai mult de 18.000 de cetăţeni români înscrişi la ambasade şi consulate. Este o situaţie care nu ne bucură deloc pentru că ar fi indicat ca să fie câţi mai mulţi cetăţeni înscrişi la ambasade pentru că atunci când există o situaţie de criză în statul sau oraşul respectiv să putem fi în măsură să-i contactăm pe cetăţenii români ca să le putem acorda sprijinul necesar. De multe ori, în ultima vreme, ne-am confruntat cu situaţii dramatice în care ne-a fost greu să ştim unde ne sunt cetăţenii (...) Dacă nu ştim unde sunt cetăţenii români, le putem acorda cu mare greutate sprijin şi trebuie să improvizăm atunci la momentul respectiv soluţii", a spus Ligor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO