1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Marii investitori ai lumii pariază împotriva pieţei imobiliare

Câţiva dintre cei mai cunoscuţi manageri de mari fonduri de investiţii americane pariază, pe piaţa de capital, împotriva companiilor cu active imobiliare, invocând faptul că revenirea acestora „s-a evaporat", constată MarketWatch. Ameninţarea pare îndepărtată de România, dar la fel de îndepărtată părea şi criza creditelor subprime, care a declanşat, tot din SUA, criza de care lumea încă nu s-a vindecat.

24 mai, 2014 | ECONOMICA.net

Laurence Fink, directorul general (CEO) al Blackrock, una dintre cele mai mari companii de investiţii din lume, crede că piaţa locuinţelor „este structural mai nesănătoasă" decât era înaintea de declanşarea crizei în 2007, potrivit unei declaraţii citate de Market Watch.

Jeffrey Gundlach, fondatorul unui alt vehicul de investiţii important în SUA, a sugerat direct că titlurile unui popular fond de investiţii în locuinţe ar trebui vândute.

Mulţi alţi reputaţi manageri americani de investiţii, participanţi la o foarte frecventată conferinţă pe teme de investiţii, şi-au exprimat pesimismul sau măcar scepticismul privind perspectiva instrumentelor financiare bazate pe active imobiliare, după ce piaţa imobiliară a dat multe semne de vioiciune în ultimele luni.

Lor li se opun oficialii Federal Reserve (FED, reţeaua celor 12 de bănci de emisiune americane, care îndeplinesc rolul de bancă centrală). Ei spun că „indicatorii fundamentali de pe piaţa locuinţelor sunt solizi şi că, faţă de criză, aceasta a înregistrat o revenire remarcabilă.

Din dispută, ceilalţi participanţi la conferinţă au înţeles că „perioada actuală reflectă incertitudine şi o umbră de frică. Este revenirea pieţei locuinţelor suficient de rapidă ca să propulseze şi alte domenii ale economiei americane?", scrie editorul MarketWatch.

Pentru că piaţa locuinţelor este un factor ciclic determinant al evoluţiei economiei, tinde să semnaleze indiciile unei eventuale recesiuni. Pe de altă parte, pe măsură ce creşterea se consolidează, piaţa locuinţelor tinde să lase loc altor factori, ceea ce produce confuzie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO