Marile bănci americane au trecut testele de stres ale Fed

Marile bănci americane sunt bine capitalizate şi ar rezista unei grave crize financiare chiar dacă ar înregistra pierderi importante, a afirmat joi seară Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) la sfârşitul primei etape a testelor de stres anuale, informează AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 23 iun. 2017, 07:18
Marile bănci americane au trecut testele de stres ale Fed

Toate cele 34 de mari bănci americane au trecut cu succes prima etapă a testelor de stres anuale, demonstrând că sunt suficient de solide pentru a suporta condiţii de recesiune extremă şi să menţină fondurile proprii deasupra nivelului minim cerut, a precizat Fed. În cel mai negativ scenariu, marile bănci americane ar înregistra pierderi de 383 miliarde de dolari iar nivelul capitalului propriu de tip Tier 1 ar coboră de la 12,5% la 9,2%, dar ar rămâne peste nivelul minim cerut (4,5%), performanţele înregistrate la acest capital fiind mai bune decât anul trecut, a subliniat Fed.

‘Rezultatele din acest an demonstrează că, chiar şi în eventualitatea unei recesiuni severe, marile noastre bănci ar rămâne bine capitalizate. Aceasta le-ar permite să continue să acorde credite pe întreaga durată a ciclului economic şi să susţină gospodăriile şi companiile într-o perioadă dificilă’, a declarat Jerome Powell, responsabilul Fed cu reglementarea bancară.

Din cele 34 de bănci evaluate în cadrul testelor de stres, Ally Financial şi KeyCorp au fost singurele care în caz de recesiune severă ar înregistra un indice de solvabilitate mai mic de 7%. În ceea ce priveşte marile bănci de pe Wall Street, Citigroup a înregistrat cel mai bun scor, cu un indice de solvabilitate de 9,7%. Alte cinci mari bănci americane, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group şi Morgan Stanley, au înregistrat indici de solvabilitate cuprinşi între 8,4% şi 9,4% chiar şi în scenariul cel mai pesimist.

Aceasta teste de stres au fost introduse în urmă cu şapte ani de legea Dodd-Frank, după criza financiară din 2008, pentru a măsura soliditatea sectorului bancar, considerat vital pentru sănătatea economiei americane. În cel mai grav scenariu analizat de Fed, rata şomajului s-ar dubla la 10%, bursa s-ar prăbuşi iar piaţa imobiliară sr cunoaşte o criză severă.

Testele introduse de legea Dodd-Franck în 2010 şi denumite DFAST (pour ‘Dodd-Frank Act Stress Tests’), nu constituie însă decât o parte din examenul Fed. O a doua fază crucială va evalua sistemele de măsură şi control introduse de fiecare bancă iar rezultatele acestei faze mai calitative, denumită ‘CCAR’ (Comprehensive Capital Analysis and Review), şi care vor fi publicate la data de 28 iunie, sunt aşteptate cu mai mare interes de pieţe pentru că Fed se va pronunţa asupra planurilor de redistribuire a capitalurilor către acţionari şi dacă situaţia o va cere se poate opune acestor planuri.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...