Marile bănci elene ar putea avea nevoie de noi fonduri pentru recapitalizare

Marile bănci din Grecia iau în calcul solicitarea unor fonduri suplimentare pentru recapitalizare, ca urmare a impactului peste aşteptări al deteriorării situaţiei economice asupra portofoliilor de credite, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 14:40
Marile bănci elene ar putea avea nevoie de noi fonduri pentru recapitalizare

Surse din conducerea băncilor afirmă că înrăutăţirea rapidă a situaţiei financiare, cauzată de alegerile anticipate repetate de la mijlocul anului trecut, a condus la avansul creditelor neperformante peste estimările dintr-un raport realizat anul trecut de compania BlackRock. Raportul a fost folosit la stabilirea necesarului de capitalizare pentru instituţiile de credit.

Potrivit estimărilor Ernst & Young, creditele neperformante se situau la aproape 24% din soldul total al creditelor la sfârşitul anului trecut.

Programul de răscumpărare de obligaţiuni derulat de statul elen a afectat, de asemenea, situaţia financiară a băncilor. Banca centrală a Greciei a estimat pentru National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank profituri operaţionale de 11,09 miliarde de euro pentru perioada 2012-2014, sumă exclusă de la calculul necesarului de recapitalizare. Una dintre principalele surse ale acestor viitoare profituri ar fi fost dobânzile încasate de pe urma unor obligaţiuni ale statului elen în valoare de 16 miliarde de euro, pe care băncile le deţineau. Acceptarea propunerii statului pentru răscumpărarea obligaţiunilor a cauzat pierderea acestor venituri pentru bănci.

Conform estimărilor, cele patru mari bănci elene pierd venituri viitoare de 1,5 miliarde de euro, astfel că au nevoie de mai mult capital.

Banca Greciei a anunţat în decembrie că cele patru instituţii de credit au nevoie de circa 27,5 miliarde de euro pentru recapitalizare, bani asiguraţi de creditorii externi, însă totalul ar putea urca la 29 de miliarde de euro dacă sunt menţinute estimările privind impactul programului de răscumpărare de obligaţiuni.

Pierderile băncilor din riscul de credit, pentru împrumuturi acordate în Grecia şi în afara ţării, sunt estimate la 14,58 miliarde de euro, însă dacă este luată în calcul recesiunea mai puternică, pierderile sunt cu circa 10-20% mai mari, conducând la un necesar de recapitalizare mai ridicat cu 1,5-3 miliarde de euro.

Astfel, s-ar putea să fie necesar ca rezerva de capital de 5 miliarde de euro constituită de banca centrală a Greciei să fie folosită imediat pentru instituţiile mari de credit, majorând costul final al recapitalizării la peste 30 de miliarde de euro.

Toate cele patru mari bănci din Grecia sunt prezente în România. National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank operează sub brand propriu.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...