Marile companii americane au depus 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale

Cele mai mari 50 de companii americane - între care Apple, Wall-Mart, General Electric ş.a. - au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 şi 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor, afirmă un studiu al Oxfam-SUA publicat joi şi citat de AFP.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 05:26
Marile companii americane au depus 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale

Aceste sume au tranzitat printr-o reţea ‘opacă şi secretă’ formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, susţine documentul publicat în plin scandal declanşat de dezvăluirile din ‘Panama Papers’.

În acelaşi timp, aceleaşi întreprinderi au fost totuşi ‘principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor’ americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanţii asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul.

‘Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei şi reconstruirea infrastructurilor în SUA şi nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman’, afirmă Raymond Offenheiser, preşedintele Oxfam America, citat într-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscală şi ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) ş.a.

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-şi pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăţilor în SUA, care este cel mai ridicat între ţările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaţionale ar costa 111 miliarde de dolari finanţele publice americane şi privează de asemenea ţările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţia pentru lansarea licitaţiei privind contractul......
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...
Isărescu: Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice
Isărescu: Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice
Banca Națională continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice în perioada curentă, ...