Marile oferte de vânzare ale statului nu au egalat anul de glorie 2007 al Bursei din Bucureşti

Decontarea tranzacţiilor aferente ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz va consacra luna noiembrie drept cea mai lichidă din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu tranzacţii de peste 2 miliarde de lei. Totuşi anul 2013, al celor mai mari oferte publice de la BVB, nu va egala anul de glorie 2007.
Adrian N. Ionescu - Dum, 10 nov. 2013, 22:01
Marile oferte de vânzare ale statului nu au egalat anul de glorie 2007 al Bursei din Bucureşti

Luna noiembrie va deveni cea mai bogată din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) numai din înregistrarea tranzacţiilor de peste 1,7 miliarde de lei (380 de milioane de euro), aferente ofertei publice a Romgaz (SNG).

Recordul celei mai bogate luni a Bursei îl deţine încă celebra lună iulie 2007, cu 1,574 miliarde de lei.

Există mari şanse ca recordul să fie bătut şi în euro: iulie 2007 strângea 502 milioane, iar pentru noiembrie 2013 nu ar trebui să fi o problemă să  mai strângă 270 de milioane de euro (doar 60% din ofertă s-a derulat la BVB).

Doar pe tranşa investitorilor mici s-au făcut subscrieri pentru SNG de peste 1,1 miliarde de euro.

În 24 iulie 2007, se înregistrau maximele absolute de preţuri pentru acţiunile româneşti, după care a început declinul.

Apoi investitorii aveau să devină tot mai nesiguri privind criza creditelor neperformante din SUA (subprime), care aveau să şi declanşeze criza financiară globală, al cărui debut l-a certificat falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, în septembrie 2008.

În 10 dintre lunile anului 2007, lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) la BVB depăşeau pragul de un miliard de lei. La fel şi în ianuarie 2008, dar  deja recordurile de lichiditate era expresia începutului panicii.

Statisticile pe termen lung ameliorează euforia alimentată de marile succese ale ofertelor, care sunt nişte statistici pe termen scurt.

Romgaz a fost cea mai mare ofertă publică de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Din iulie 2007 şi până în octombrie 2013, după oferta publică a Nuclearelectrica, doar două luni se mai pot lăuda cu lichidităţi de peste un miliard de lei, februarie şi august 2011, anul în care investitorii au început să-şi recapate suflul şi pofta de risc.

Tot anul 2013, al relansării bursei prin oferte publice de vânzare a acţiunilor unor mult dorite companii de stat, nu a strâns mai mulţi bani decât jumătate din anul de glorie 2007. În euro – cu atât mai puţin (cursul mediu în iulie 2007 a fost de 3,13 lei / euro, în timp ce în prezent se luptă  să rămână sub 4,5 lei / euro).

Partea bună a statisticilor recente este că luna mai 2013, ulterioară ofertei publice a Transgaz, a certificat potenţialul intact al pieţei româneşti. A fost prima lună peste pragul de un miliard de lei, şi a treia din februarie 2008 încoace.

Semnificaţia rămâne valabilă chiar şi cu corecţia cursului valutar, cum s-a văzut la început.

Luna noiembrie va certifica eliberarea unora din oficiali de îndoielile legate de capacitatea Bursei din Bucureşti de a absorbi marile cereri.

Doar că, după Hidroelectrica, va începe penuria de mari oferte.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...